Vladini službenici u Vašingtonu protestuju zbog plata, Tramp preti vanrednim merama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jan.2019, 01:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladini službenici u Vašingtonu protestuju zbog plata, Tramp preti vanrednim merama

Stotine američkih vladinih službenika bilo je danas u protestnom maršu sindikata do Bele kuće u Vašingtonu uzvikujući "hoćemo naše plate" i "želimo da radimo", izražavajući time svoje nezadovoljstvo zbog delimične blokade rada savezne vlade.

Oni su se pre toga, po velikoj hladnoći, okupili ispred sedišta sindikata zaposlenih u javnim službama s transparentima, a neke od njihovih poruka bile su: >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "Trampe, prekini blokadu", "Pustite me da radim svoj posao" i druge, prenosi Rojters.

Delovi federalne vlada SAD delimično su zatvoreni od 22. decembra, zbog zahteva predsednika Donalda Trampa da se izdvoji 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida na granici sa Meksikom, sa čime se ne slaže demokratska većina u Predstavničkom domu Kongresa.

Ovom blokadom direktno je pogođeno oko 800.000 zaposlenih koji su na prinudnom odmoru ili rade bez plate.

Protesti vladinih službenika ispred Bele kuće poklopili su s posetom predsednika Trampa pograničnom gradu Makalenu u Teksasu, a Tramp poručuje kako je spreman da blokira rad vlade mesecima, pa čak ako je potrebno i da proglasi vanredno stanje kako bi zaobišao Kongres i tako obezbedio novac za zid, prenosi agencija.

Uskoro vanredno stanje

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp nagovestio je danas da bi uskoro mogao da proglasi vanredno stanje i upotrebi sredstva iz vojnog budžeta za izgradnju zida duž granice sa Meksikom, pošto nije uspeo da ubedi Kongres da mu obezbedi direktno finansiranje tog projekta.

Tramp je danas doputovao u grad Mekalen, u blizini granice sa Meksikom, da bi se na licu mesta uverio kako teku napori da se suzbije ilegalna imigracija i najavio da će "verovatno" proglasiti vanredno stanje, ukoliko ne bude mogao da postigne dogovor sa demokratama o sredstvima za finansiranje zida.

"Imam apsolutno pravo da proglasim vanredno stanje. Nisam to još uradio, možda ću. Ukoliko ne bude dogovora, verovatno ću to uraditi. Skoro da mogu da kažem definitivno", rekao je Tramp u razgovoru sa novinarima koji su ga pratili, prenosi Glas Amerike.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.