Vašington ukinuo sporazum sa Iranom iz 1955. da ne bi morao sankcije

Izvor: VOA, 03.Okt.2018, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vašington ukinuo sporazum sa Iranom iz 1955. da ne bi morao sankcije

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da su Sjedinjene Države poništile sporazum sa Iranom iz 1955. godine, pošto je najviši sud Ujedinjenih nacija naložio Vašingtonu da ukine sankcije Teheranu, kojim se ograničava uvoz humanitarnih proizvoda. Međunarodni sud pravde u Hagu naredio je Sjedinjenim Državama da ukinu sankcije Iranu koje se odnose na lijekove, hranu i djelove za avione. Posle presude suda, Pompeo je najavio okončanje sporazuma o prijateljstvu, kojim su uspostavljeni ekonomski i konzularni odnosi dvije zemlje. “Tu odluku je trebalo donijeti prije 39 godina. Iran pokušava da se miješa u suvereno pravo Sjedinjenih Država da preduzimaju legalne akcije da zaštite nacionalnu bezbjednost. A Iran zloupotrebljava Međunarodni krivični sud u političke i propagandne svrhe”, rekao je Pompeo na konferenciji za novinare u Vašingtonu. Odluka Međunarodnog suda pravde Teheran se međunarodnom sudu žalio na američku odluku o ponovnom uvođenju sankcija, koje su bile ukinute u okviru nuklearnog sporazuma iz 2015. godina zato što se time, kako je saopštio, krši sporazum Sjedinjenih Država i Irana iz 1955. godine. U sudskoj presudi se ocjenjuje da bi američke kaznene mjere mogle da ugroze bezbjednost avio saobraćaja u Iranu i da, zbog toga što obuhvataju hranu i lijekove, mogle da imajui i štetan uticaj po zdravlje i život Iranaca. Vašingtonu je stoga naloženo da ukloni “prepreke koje utiču na slobodan uvoz proizvoda u tim sektorima”. Od dvije zemlje se takođe traži da se “uzdrže od svih poteza koji bi mogli da pogoršaju ili prošire spor pred sudom i otežaju njegovo rešavanje”. Presude Međunarodnog suda su obavezujuće, ali ta institucija nema adekvatan način i da ih sprovede.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

SAD poništile sporazum sa Iranom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2018

Američki državni sekretar Majk Pompeo saopštio je danas da su Sjedinjene Američke Države poništile sporazum sa Iranom iz 1955. godine, nakon što je Međunarodni sud pravde u Hagu naložio Vašingtonu da ukine sankcije Teheranu, kojim se ograničava uvoz humanitarnih proizvoda...U odluci suda precizira...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.