Svet: SZO upozorila na novi talas omikrona na istoku Evrope

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Feb.2022, 08:20

Svet: SZO upozorila na novi talas omikrona na istoku Evrope

Novi talas infekcija prouzrokovan omikron sojem korona virusa se kreće ka istoku Evrope, upozorila je danas Svetska zdravstvena organizacija, pozivajući vlasti da poboljšaju vakcinaciju i druge mere.

"Tokom protekle dve nedelje, slučajevi kovida-19 su se više nego udvostručili u Jermeniji, Azerbejdžanu, Belorusiji, Gruziji, Rusiji i Ukrajini“, izjavio je regionalni direktor SZO za Evropu Hans Kluge, a prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << agencija Rojters.

SZO je, takođe, naglasila stalnu potrebu za merama kao što su brzo testiranje i nošenje maski, navodeći da je do sada zabeleženo više od 165 miliona slučajeva kovida-19 širom evropskog regiona SZO, i 25.000 smrtnih slučajeva u protekloj nedelji.

Kluge je poručio da aktuelna zabrinjavajuća situacija, usled plimnog talasa omikrona i delta soja koji još uvek kruži na istoku, "ne predstavlja trenutak za ukidanje mera, za koje znamo da deluju na smanjenju širenja kovida-19“.

On je, takođe, pozvao vlade da ispitaju lokalne razloge za niske stope vakcinacije, pošto je, kako kaže, manje od 40 odsto starijih od 60 godina u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Kirgistanu, Ukrajini i Uzbekistanu, kompletno vakcinisano protiv kovida-19.

Vašington ublažava mere protiv kovida-19, štrajk medicinskih sestara u Australiji

Vlasti u Vašingtonu neće od danas više zahtevati od građana da pokažu dokaz o vakcinaciji protiv kovida 19 da bi ušli na mnoga mesta, izjavila je gradonačelnica Mjuriel Bauser i pridružila se mnoštvu lokalnih lidera koji ublažavaju ograničenja dok talas zaraze omikron varijantom korona virusa u SAD opada.

Bauser je, takođe, najavila da maske više neće biti obavezne u mnogim zatvorenim prostorima, uključujući restorane, barove, teretane i verske objekte od 1. marta, preneo je Rojters.

Maske će i dalje biti obavezbe u školama, bibliotekama, domovima za stare, javnom prevozu i zdravstvenim ustanovama, između ostalog.

Bauser je rekla da je dramatičan pad slucajeva kovid-19 i hospitalizacije poslednjih nedelja podstakao odluku da se ublaže neke od mera uvedenih u decembru.

U susednom Merilendu, guverner Lari Hogan najavio je da će obavezno nošenje maski u državnim ustanovama biti ukinuto od 22. februara.

Hogan je, takođe, pozvao državni odbor za obrazovanje da ukine obavezu nošenja maski u školama.

Guverneri Njujorka i Masačusetsa najavili su prošle nedelje da će ukinuti obavezu nošenja maski u svojim državama, nakon sličnih poteza Nju DŽersija, Kalifornije, Konektikata, Delavera i Oregona.

Na Kukovim ostrvima potvrđen prvi slučaj korona virusa

Na Kukovim ostrvima, u južnom Pacifiku, zabeležen je prvi slučaj korona virusa.

Premijer Mark Braun izjavio je da je virus potvrđen kod osobe koja je doputovala sa Novog Zelanda 10. februara, prenosi Gardijan.

Naveo je da je osoba upućena u izolaciju, kao i dve osobe koje su putovale sa njom.

Braun je prethodno izjavio da bi na Kukovim ostrvima moglo doći do tihe transmisije virusa, pošto je jedan putnik bio pozitivan po povratku na Novi Zeland, a boravio je na Kukovim ostrvima od 31. januara do 8. februara.

Štrajk medicinskih sestara u Australiji zbog manjka osoblja i niskih plata

Više hiljada medicinskih sestara u Novom Južnom Velsu, najmnogoljudnijoj australijskoj državi, napustilo je danas svoj posao, kako bi započele 24-časovni štrajk usled kolapsa pregovora sa vladom o povećanju plata i smanjenju nedostatka osoblja.

Okupivši se ispred zgrade državnog parlamenta u Sidneju, medicinske sestre i babice su se usprotivile nalogu državne komisije za industrijske odnose o obustavi štrajka, prenosi agencija Rojters.

Medicinske sestre su, noseći plakate na kojima je pisalo “Umorne, iscrpljene, istrošene” i “Odmah treba još medicinskih sestara”, zahtevale povećanje plata za više od 2,5 odsto i bolji brojčani odnos između sestara i pacijenata.

Najavljeno je da će se štrajk odvijati tokom dana i uključivaće osoblje iz više od 150 bolnica širom te australijske države.

Ministar zdravlja Novog Južnog Velsa Bred Hazard izjavio je da je "žalosno" i "razočaravajuće" što su medicinske sestre nastavile sa štrajkom, poručujući istovremeno da vlada radi na rešenju, ali da bi neke predložene promene mogle koštati “milijardu dolara".

Dolazak omikron soja u Australiju krajem novembra podstakao je porast infekcija kovida-19, i preplavio je bolnice.

Ipak, broj novih slučajeva je poslednjih dana niži, a u poslednja 24 sata je prijavljeno nešto više od 23.000 novih slučajeva, dok je broj bolničkih slučajeva pao na oko 3.000 sa maksimalne cifre od 5.400 od pre tri nedelje.

Registrovano je i 46 novih smrtnih slučajeva, dok je ukupan broj preminulih od početka pandemije porastao na 4.664.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Zbog osam slučajeva korona virusa NOVE RESTRIKCIJE u Sudžouu: Deo pristupa autoputu ograničen, počelo masovno testiranje

Izvor: Blic, 15.Feb.2022

Vlasti u velikom kineskom industrijskom centru visoke tehnologije gradu Sudžouu ograničio je od danas deo pristupa autoputu nakon što su otkriveni novi slučajevi kovida-19, dok su mere kontrole epidemije, uključujući masovno testiranje, uticale na poslovanje prekomorskih firmi kao što je Robert...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.