Vašington se sprema za velike demonstracije u subotu

Izvor: VOA, 06.Jun.2020, 06:10

Vašington se sprema za velike demonstracije u subotu

Hiljade demonstranta okupilo se u Vašingtonu, dok se nastavljaju protesti širom SAD zbog ubistva Džordža Flojda u Mineapolisu  Šest autobusa punih uniformisanih lica pod punom opremom viđeno je kod Bele kuće, javlja Rojters.  Policija koja je kritikovana zbog korišćenja dimnih bombi i hemijskih agenasa, je generalno relaksiranija u subotu i nije u punoj opremi, uglavnom nose uniforme u kojima se ide u patrolu. Šef vašingtonske policije Piter Njušam, izjavio je da vlasti očekuju da se hiljade demonstranata okupe u Vašingtonu na "možda najvećem protestu koji smo do sada imali u gradu." Gradonačelnica Vašingtona Mjuriel Bauzer uputila je pismo predsedniku Trampu pozivajući ga da povuče sve "dodatne vojnike i pripadnike federalne policije iz Vašingtona".  Trampova administracija je kritikovana nakon što su federalni agenti ispalili gumene metke i suzavac u ponedeljak da rasteraju mirne demonstrante ispred Bele kuće kako bi Tramp mogao da se prošeta do obližnje crkve i pozira za fotografije sa Biblijom u ruci.  Protesti u Vašingtonu održavani su svakog dana od prošlog petka. Mirne, dnevne demonstracije u subotu i nedelju postale su nasilne tokom noći, kada je dolazilo do pljački i drugih činova nasilja. Gradonačelnica Bauzer u četvrtak je izjavila da je policijski čas u 7 uveče ukinut zato što su protesti bili sve mirniji . Kada je reč o planiranom protestu, Njušam je izjavio: "Očekujemo da će na proteste u subotu doći isti mirni demonstranti koji dolaze da primene svoje pravo iz Prvog amandmana u Vašingtonu." Iako se očekuju masovne demonstracije u subotu, oko 700 pripadnika 82. divizije američke kopnene vojske vraćeno je u Fort Breg u Severnoj Karolini. Bili su raspoređeni u Virdžiniji nadomak Vašingtona ali nisu ulazili u grad tokom protesta. Njihovo prisustvo podstaklo je zabrinutost da bi Tramp mogao da aktivira Zakon o pobuni iz 1807. godine, da bi omogućio vojni msnagama da se suoče sa hiljadama ljudi kojio su svake noći protestovali u centru Vašingtona. Od početka protesta, prostor oko Bele kuće koji čuvaju agenti Tajne službe se stalno proširuje. Bela kuća nije komentarisala planirani protest. Gradonačelnica Vašingtona Mjuriel Bauzer formalno je preimenovala ulicu koja vodi ka Beloj kući u ulicu "Životi crnaca su važni" i dozvolila gradskim radnicima da napišu taj slogan velikim žutim slovima na ulici. Još nije poznato koje grupe planiraju demonstracije u subotu.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

AMERIKA STREPI Nastavljaju se protesti: Vašington se sprema za NAJVEĆE DEMONSTRACIJE koje je ovaj grad IKADA IMAO

Izvor: Blic, 06.Jun.2020

Vašington se sprema za velike proteste u subotu, posle višednevnih demonstracija u prestonici i celoj zemlji zbog smrti Džordža Flojda.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.