Vašington povlači iz Sirije hiljadu vojnika

Izvor: 011vodič.com, 13.Okt.2019, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vašington povlači iz Sirije hiljadu vojnika

Sjedinjene Američke Države povući će još oko hiljadu vojnika iz Sirije, izjavio je za Si-Bi-Es šef Pentagona Mark Esper. Prema njegovim rečima, radi se o „svesnom povlačenju“ trupa.
„Možemo se naći između dve vojske koje nastupaju“, rekao je Esper. Prema njegovim rečima, to je „strašna situacija“, u kojoj ne treba da se nađu američki vojnici.
„U poslednja 24 časa saznali smo da (Turska) >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << verovatno namerava da proširi napade južnije nego što je planirano, a i na zapad. Za poslednja 24 časa, takođe smo saznali da… Sirijske demokratske snage (SDF) traže neku vrstu dogovora sa Sirijcima i Rusima, kako bi izvele kontranapad na Tursku na severu“, objasnio je Esper.
„Tako da smo se našli u situaciji u kojoj bi američke snage mogle da se nađu između dve nastupajuće armije i to je apsolutno neprihvatljiva situacija“, dodao je američki ministar.
„Zbog toga sam sinoć razgovarao sa predsednikom (Donaldom Trampom), nakon razgovora sa drugim članovima tima za nacionalnu bezbednost, i on (Tramp) je naredio da započnemo organizovano povlačenje snaga sa severa Sirije“, dodao je on.
Na pitanje da li američki vojnici mogu da otvore vatru u slučaju napada, Esper je odgovorio da oni imaju „pravo na samoodbranu“.
„Iskoristićemo to pravo, ukoliko bude potrebno“, naglasio je Esper.
Američki ministar odbrane nije precizirao kakve dogovore SDF želi da zaključi sa Rusijom i Sirijom.
Neposredno pre početka turske operacije u Siriji, komandant kurdskih Sirijskih demokratskih snaga Mazlum Abdi nije isključio mogućnost saradnje sa sirijskim predsednikom Bašarom Asadom.
Za osnovne ciljeve turske operacije, koju Ankara planira od proletos, postavljeni su —čišćenje sirijske granice sa Turskom od Snaga samoodbrambene sirijskih Kurda, stvaranje zone bezbednosti u toj oblasti i razmeštanje sirijskih izbeglica koje se nalaze u Turskoj.
Ankara je ranije saopštila da se u Turskoj nalazi četiri miliona izbeglica i da ona neće moći beskrajno da ih tamo drži. Zvanični Damask ne priznaje autonomnu upravu na severoistoku Sirije, koja kontroliše teritorije istočno od reke Eufrat, kao ni njihovo vojno krilo — SDF. Damask je održao nekoliko bezuspešnih rundi pregovora sa autonomnom kurdskom upravom. Sirijske vlasti su više puta osudile politiku Turske na severu Sirije.

Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na 011vodič.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.