Vašington post: Tramp se klanja diktatoru, iza zavese - zločini protiv čovečnosti

Izvor: B92, 18.Dec.2019, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vašington post: Tramp se klanja diktatoru, iza zavese - zločini protiv čovečnosti

Veoma lična politka predsednika SAD Donalda Trampa prema severnokorejskom lideru Kim Džong Unu ne daje dobre rezultate, piše Vašington post.

Tramp se ulaguje diktatoru, izaslanik SAD moli za razgovore, a Severna Koreja se razmeće svojim progresom u razvoju oružja.

Nedavno, Tramp je dao pravi poklon Kimu blokirajući raspravu u Savetu bezbednosti UN o teškim povredama ljudskih prava u S. Koreij. Osam članova se saglasilo da se vodi diskusija, a potrebno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je devet. Sjedinjene Države, koje predsedavaju u decembru, odbile su da budu deveti glas. Ova tišina je tačno ono što je Severna Koreja zahtevala u cirkularnom pismu 4. decembra UN. Tramp je izgleda paničio zbog Kimovog nedavnog upozorenja na "božićno iznenađenje" - moguće raketa dugog dometa. Kim već ima istoriju klackanja na ivici rata.

Severna Koreja je politička država sa koncentracionim kampovima. Takođe je testirala nuklearno oružje, izgradila dugogdometne rakete i sprovela jake sajbernapade. Tramp je pokušao sa šarmantnom ofanzivom na tri sastanka sa Kimom, ali očigledno neutemeljenom na nekoj strategiji. Zahtevao je da se Pjongjang u celosti odrekne svog nuklearnog oružja, a Kim je samo izbegao taj zahtev i prikupio priznanje za kojim žudi i peca pomoć koja je neophodna njegovoj zemlji.

Razgovori u Stokholmu nisu dali razultate. Sada se Kim vraća stvaranju pretnji novim testiranjem oružja. Severna Koreja tvrdi da je sprovela test 8. pa ponovo 14. decembra da je testiranje u objektu za lansiranje satelita u blizini granice sa Kinom. Tram, koji nije želeo da pokaže nervozu, napisao je na Tviteru 8. decembra:

"Kim je previše pametan i ima mnogo toga da izgubi. Zapravo, sve, ukoliko bude sprovodio neprijateljske činove", dodajući da on ne želi da naruši svoju specijalnu vezu sa predsednikom SAD. U ponedeljak specijalni izaslanik SAD Stiven Bigan apelovao je na Severnu Koreju da razgovaraju.

Pre dve godine Tramp je rekao južnokorejskoj narodnoj skupštini da je Severna Koreja policijska država u kojoj lideri zatvaraju svoje ljude u tiraniji.

Komsija UN dokumentovala je 2014. godine široki spektar zločina protiv čovečnosti u zemlji. Ove patnje se nastavljaju. U Ujednjenim nacijama Tramp se povukao i poklonio despotu.

Tramp nije stigao nigde sa svojim druženjem bez ikakvog pravca. Vreme je, iako kasno, da se stvori ozbiljna strategija za obuzdavanje Severne Koreje, piše Vašington post.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.