Izvor: Blic, 17.Jan.2018, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VAŠINGTON POST Ubistvo Olivera Ivanovića OTEŽAĆE POMIRENJE Srba i Albanaca, a posledice mogu biti POVOLJNE PO RUSE

Ubistvo Olivera Ivanovića, ponovo je bacilo svetlo na tenzije na Balkanu, koje bi sada mogle ponovo da porastu, piše "Vašington post". Američki medij navodi i da će atentata na Ivanovića pomirenje Balkanu "učinti još manje verovatnim".

U tekstu pod nazivom "Bio je jedan od retkih umerenih glasova među kosovskim Srbima. Ubistvo Olivera Ivanovića moglo bi da izazove nove tenzije na Balkanu" list prenosi detalje ubistva, navodeći da su se odmah osetile posledice u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vidu prekida političkih pregovora u Briselu između Albanaca na Kosovu i srpske vlade.

- Dvadeset godina nakon što je muslimanska većina raskinula sa Srbijom i skoro deceniju nakon proglašenja nezavisnosti, napetost je ponovo intenzivirana i mogla bi da bude dalje produbljena nakon Ivanovićevog ubistva - navodi se u tekstu.

Američki mediji prenosi i reči generala Vilijama Neša, nekadašnjeg administratora za Kosovsku Mitrovicu, koji je sa Ivanovićem sarađivao tokom svog osmomesečnog boravka na Kosovu. Neš, koji tvrdi da su bili i lični prijatelj, rekao je da je Ivanović bio "pametan, artikulisan, ali i pragmatičan".

"Vašington post" podseća da je Ivanović bio osuđen na devet godina zatvora 2016. godine zbog navodnih ratnih zločina na Kosovu počinjenih nad Albancima krajem devedesetih godina, ali da je presuda ukinuta.

- Nakon nasilnog konflikta koji je izbio u regionu 1998. godine, NATO je odlučio da bombarduje Srbiju godinu dana kasnije, čime je primorao srpsku vladu da povuče svoje trupe sa Kosova. UN je adminstrirao Kosovom u godinama nakon konflikta, radeći sa Ivanovićem i drugim kosovskim političarima, iako Srbija nikada nije priznala nezavisnost Kosova - piše "Vašington post", navodeći da je danas Kosovo etnički podeljeno.

- Podeljenost je posebno vidljiva u Mitrovici, gradu čiji južni deo vode Albanci, a severni Srbi, gde je Ivanović živeo i radio. To je razlog zbog kojeg Srbija njegovo ubistvo vidi kao teroristički čin i napad na njen suverenitet, iako nije jasno ko stoji iza ubistva. Ivanović je bio snažan zagovornik napora da se dve nacije pomire, a obe strane se sada plaše da će njegova smrt zakomplikovati postizanje tog cilja - navodi se u tekstu.

Kada je reč o mogućim međunarodnim posledicama ubistva Olivera Ivanovića, "Vašington post" piše da je Rusija odbila da prizna Kosovo, kao i da podržava vladu u Beogradu, što je dolaskom Donald Trampa na vlast pojačalo "strah od aneksije severa Kosova".

- Od inauguracije Donalda Trampa postoje strahovi na Kosovu zbog moguće aneksije srpske etničke enklave na severu pod pokroviteljstvom Rusije. Kosovska vlada veruje da Trampovi proruski stavovi mogu da ohrabre one koji u Srbiji traže vojnu akciju na Kosovu. Ivanovićeva odlučnost da spreči takav scenario, tvrdi Neš, bila je posebno vidljiva tokom njegove posete Berlinu nakon NATO intervencije u sukobu.

List zaključuje da će smrt Olivera Ivanovića "pomirenje na Balkanu učinti još manje verovatnim".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VAŠINGTON POST: Ubistvo Olivera Ivanovića OTEŽAĆE POMIRENJE Srba i Albanaca

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jan.2018

Ubistvo Olivera Ivanovića, ponovo je bacilo svetlo na tenzije na Balkanu.., koje bi sada mogle ponovo da porastu, piše "Vašington post". Američki medij navodi i da će atentata na Ivanovića pomirenje Balkanu "učinti još manje verovatnim"...U tekstu pod nazivom "Bio je jedan od retkih umerenih...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.