Trampov bliskoistočni plan kao potez odustajanja od mira

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Jan.2020, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trampov bliskoistočni plan kao potez odustajanja od mira

Plan američkog predsednika Donalda Trampa za rešenje izraelsko-palestinskog sukoba, koji bi trebalo da bude objavljen ove nedelje, mogao bi pomoći izraelskom premijeru pred nove parlamentarne izbore, ocenjuju svetski mediji.

Kako prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) mediji ukazuju i da poziv rivalskim izraelskim liderima na razgovore u Belu kuću takođe može doneti prednost premijeru Netanjahuu suočenom s optužbama za korupciju.

Predlog Vašingtona, koji bi trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da bude objavljen do sutra nudi mirovni plan bez mira, ocenjuje agencija Frans pres i ističe da je velika prepreka planu to što je američki predsednik snažno stao uz Izrael, dok je u više navrata podrivao palestinsku stranu.

Plan, koji je Tramp opisao kao "ultimativni dogovor", nastoji da premosti veliki jaz između Izraelaca i Palestinaca, što decenijama nije uspevalo prethodnim administracijama, ukazuje AFP, podsećajući da je Trampov zet i savetnik Džared Kušner počeo da radi na predlogu 2017. godine.

Objavljivanje plana je više puta odlagano usled ponovljenih izraelskih izbora, pa se postavlja pitanje zašto je najavljena njegova objava par meseci pre novih izraelskih izbora, ukazuje AFP i prenosi ocenu Denisa Rosa koji je u prethodnim administracijama radio na mirovnom procesu, da cilj nije postizanje mira, već skretanje pažnje s drugih događaja, kao što su suđenje u Senatu za Trampov opoziv ili optužbe za korupciju protiv Netanjahua.

Aron Dejvid Miler, koji se takođe u prethodnim administracijama bavio palestinsko-izraelskim pregovorima, rekao je da je ovo prva mirovna inicijativa koja nema nikakve veze s Izraelcima ili Palestincima, napredovanjem mirovnog procesa ili pokretanjem pregovora. On je rekao, kako navodi AFP, da Kušnerov tim želi da pokaže da ima neki plan, ali bi s obzirom na američke predsedničke izbore u novembru, plan mogao biti trajno obustavljen.

Tramp možda iznosi plan imajući u vidu evangelističke hrišćane u SAD koji snažno podržavaju Izrael, ali i da pomogne svom prijatelju Netanjahuu koji se bori za politički opstanak, ocenjuje AFP i ističe da je američki predsednik, umesto da okupi izraelske i palestinski lidere kako bi dobio podršku za plan, u Belu kuću pozvao izraelskog premijera Netanjahua i njegovog rivala na izborima 2. marta Benija Ganca.

Bela kuća je prvo najavila da će se Ganc i Netanjahu sastati s Trampom u utorak, ali je Ganc uz sumnje da bi se to moglo videti kao podrška rivalu, u subotu saopštio da će se zasebno sastati s predsednikom SAD danas, navodi Volstrit džurnal.

Ganc će se vratiti u Izrael do utorka kada će parlament raspravljati o formiranju odbora koji će razmotriti Netanjahuov zahtev za imunitet ;zbog optužbi za podmićivanja i prevare.

Gancova stranka Plavo belo ima većinu da odbije Netanjahuov zahtev. S druge strane, Netanjahuov Likud pokušava da odloži proces o imunitetu do novih izbora.

Utorak je takođe poslednji dan kada Trampov tim iznosi svoje argumente na senatskom suđenju za opoziv, ističe list, i ukazuje na ocenu Avigdora Libermana, lidera izraelske sekularne desničarske partije, da je tajming iznošenja plana u Vašingtona "veoma sumnjiv".

Trampovi poslednji potezi su poremetili treću izbornu kampanju u Izraelu u godinu dana, izgleda u korist premijera Netanjahua, ocenjuje Vašington post.

I vreme kada je trebalo da se održi sastanak Ganc, Netanjahu, Tramp – na dan kada počinje procedura o Netanjhuaovom imunitetu – i navodno proizraelski mirovni predlog američkog predsednika, smatraju se prednošću za izraelskog premijera i zamkom za Ganca, ukazuje Vašington post koji prenosi ocenu izraelskog lista Harec: "dogovor veka" je postao "poklon veka".

Ganc je nedavno upozorio Trampa da bi iznošenje predloga usred kampanje bila "velika intervencija" u izbore. Međutim, da je odbio Trampov poziv, ukazuje američki list, rizikovao bi optužbe da odbacuje plan za koji se očekuje da će masovno ići u korist Izraela, a takođe bi odustao od poželjnog rukovanja u Beloj kući s Trampom koji je popularan među izraelskim glasačima.

Izraelski mediji počeli su da objavljuju procurele delove Trampovog predloga koji iznose takve uslove da bi i izraelska desničarska vlada teško mogla naći način da ga poboljša, ističe Njujork tajms.

Netanjahu, bez premca u političkim trgovinama, mogao bi da predstavi Tampov predlog kao jedinstvenu priliku, kaže Majkl Koplou iz njujorškog Foruma za izraelsku politiku. Šalom Lipner, bivši savetnik sedam izraelskih premijera, rekao je da bi eventualno protivljenje Ganca planu, moglo potopiti njegove šanse na izborima, dok će ako prihvati plan biti "treća violina Netanjahuu".

Prema procurelim detaljima plana, prenosi Njujork tajms, Izrael bi anektirao strateški važnu Jordansku dolinu, čime bi povećao istočnu granicu s Jordanom. Izrael bi takođe imao suverenitet nad skoro svim postojećim jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali. Pod izraelskom kontrolom bi bio i Jerusalim, uključujući istočni deo grada, gde Palestinci žele da bude prestonica buduće države.

Preduslovi za palestinsku stranu bi bili demilitarizacija Gaze, razoružavanje radikalnog palestinskog pokreta Hamas, prestanak finansiranja terorizma i priznavanje Izraela kao jevrejske države i Jerusalima kao njene prestonice.

Trampov mirovni plan bi mogao polarizovati Bliski istok u koji nastoji da uvede mir, ocenjuje Rojters, ukazujući na upozorenje Palestinaca da nijedan plan neće uspeti bez njihove podrške.

Posle Trampovog poziva Netanjahuu i Gancu, portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa rekao je da nije bilo komunikacije s administracijom SAD i da nijedan sporazum neće moći da bude sproveden bez podrške palestinskog naroda i palestinskog liderstva.

Portparol Hamasa, koji je vodio nekoliko ratova s Izraelom i koji kontroliše pojas Gaze, rekao je da palestinski narod neće prihvatiti sporazum i da će mu se usprotiviti svom svojom silom.

Izraelsko-palestinski mirovni pregovori su propali 2014. godine, navodi Rojters, dodajući da Palestinci bojkotuju Trampovu administraciju koja je promenila višedecenijsku poziciju SAD prema izraelsko-palestinskom sukobu

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Palestinski premijer odbacio Trampov mirovni predlog uoči predstavljanja

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Jan.2020

Palestinski premijer Muhamed Štajeh osudio je danas dugoočekivani plan administracije predsednika SAD Donalda Trampa pre nego što će biti objavljen ove nedelje, ocenivši da "ne predstavlja osnovu za rešenje sukoba"...Štajeh je to rekao na sednici svoje vlade dok je premijer Izraela Benjamin Netanjahu...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.