Tilerson: Rast mogućnosti Severne Koreje predstavlja direktnu pretnju po našu bezbednost i celog sveta

Izvor: Vostok.rs, 16.Dec.2017, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tilerson: Rast mogućnosti Severne Koreje predstavlja direktnu pretnju po našu bezbednost i celog sveta

Sjedinjene Američke Države ne misle da su pretnje Severne Koreje prazne, njen nuklearni potencijal predstavlja direktnu pretnju, izjavio je američki državni sekretar Reks Tilerson, obraćajući se Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

„Rast mogućnosti Severne Koreje predstavlja direktnu pretnju po našu bezbednost i pretnju celom svetu“, rekao je Tilerson.

Kada je reč o zaštiti SAD od Severne Koreje razmatraju se sve varijante, ali Vašington ne želi rat s Pjongjangom, rekao je američki državni sekretar.

„Severna Koreja mora da zasluži svoje mesto za pregovaračkim stolom. Kampanja pritiska na Severnu Koreju mora da bude i biće nastavljena dok ne bude postignuta denuklearizacija“, rekao je Tilerson.

Tilerson je ponovo pozvao Rusiju i Kinu da pojačaju pritisak na Pjongjang.

„To što je severnokorejskim radnicima i dalje dozvoljeno da rade u ropskim uslovima u Rusiji, u zamenu za platu koju koriste za severnokorejski nuklearni program, dovodi u sumnju želju Rusije da bude partner za uspostavljanje mira“, izjavio je Tilerson.

„Na isti način kineska nafta nastavlja da teče u severnokorejske naftno-prerađivačke koncerte, tako da SAD sumnjaju da Kina želi da reši ovo pitanje koje ima ozbiljne posledice za građane same Kine“, dodao je on. 

Pretnja svetu iz Severne Koreje nije ograničena na nuklearno oružje, reč je i o razvijanju biološkog i hemijskog oružja, kao i sajber-pretnji, izjavio je šef japanske diplomatije Taro Kono.

Prema njegovim rečima, „očigledno je da Severna Koreja nije spremna da odustane od razvijanja nuklearnog programa i da nije zainteresovana za vraćanje na značajan dijalog“. 

„Japan nikada nije imao pred sobom cilj da nasilno menja režime u drugim zemljama. Smatramo da je mirno rešenje najpoželjnije, ali upravo Severna Koreja stalno odbija to rešenje. Umesto toga, oni nastavljaju da pojačavaju svoje provokacije“, izjavio je Kono u UN. 

On je naveo da „međunarodna zajednica blisko sarađuje u vršenju pritiska na Severnu Koreju“ i da se samo na taj način može promeniti politika Severne Koreje.

„Serija sankcija predstavlja efikasno sredstvo za postizanje ovog cilja“, objasnio je japanski ministar i dodao da su sankcije najefikasnije kada se potpuno ispunjavaju. 

„Pozivamo sve zemlje da potpuno ispunjavaju sankcije. Japan je spreman da pomogne zemljama koje imaju teškoće s ispunjavanjem sankcija“, naglasio je Kono.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.