Izvor: RTS, 11.Avg.2020, 11:17

Tik-tok – od razonode do političkog problema

Tik-tok je do skoro bio samo razonoda za milione tinejdžera širom sveta. Onda je postao ozbiljan politički problem u odnosima Pekinga i Vašingtona. Dok Kina proziva Trampa da narušava slobodno tržište ukidanjem kineskih aplikacija, prirodno se nameće pitanje – ko je prvi počeo sa ograničavanjem mreže?
Kineska aplikacija za deljenje kratkih video-snimaka Tik-tok osvojila je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mobile telefone i srca miliona mladih širom planete. Nije, međutim, omekšala srce Donalda Trampa.

Američki predsednik zapretio je da će zabraniti Tik-tok i Vičet, još jednu popularnu kinesku aplikaciju za dopisivanje i plaćanje, zbog "pretnje po nacionalnu bezbednost" Sjedinjenih Država. To je čuveni argument za kojim je Vašington posezao i kada je zabranjivao Huavej.
Iz Bele kuće poruka je sledeća: Tik-tok će nastaviti da radi u Americi, ali samo ukoliko ga kupi neka američka kompanija, i to najkasnije do septembra. Među potencijalnim kupcima spominju se "Majkrosoft" i "Tviter".
Peking je sada ljut i razočaran zbog američke odluke. Kažu da je Amerika pogazila sopstvene vrednosti i slobodno tržište, i veruju da je u pitanju politička zavera protiv Kine.
Stav zvaničnog Pekinga preneo se i na građane Kine, koji kažu da je Trampov potez nepravedan. U anketi koju je kineska država televizija snimila na ulicama Pekinga, komentari građana o zabrani kineskih aplikacija u SAD su slični.
"Mislim da SAD rade ovo samo da bi imale izgovor da prave probleme Kini", kaže jedan stanovnik Pekinga, dok drugi navodi: "Mislim da je to samo izgovor koji Amerika koristi da prestigne kineske tehnološke kompanije, kao što je uradila Huaveju."
Oko za oko, Gugl za Tik-tokMeđu anketiranima bila je i devojka čiji brat živi u SAD i kaže da sa njim svakodnevno komunicira putem Vičeta, ali da joj je sada dao svoj broj telefona kako bi mogli da ostanu u kontaktu ako u Americi bude ukinuta aplikacija koju koriste gotovo svi Kinezi. "Neprijatno je", zaključuje ona.
I zaista jeste neprijatno kada u eri nikad bržeg interneta ne možete da stupite u kontakt sa svojom porodicom ili prijateljima putem aplikacija koje ste koristili do juče. Kao stranac u Kini, to mogu i sam da posvedočim.
Fer je podsetiti da su u Kini godinama zabranjeni Gugl i sve njegove aplikacije, poput Jutjuba ili Džimejla, ali i većina zapadnih medija i društvenih mreža, uključujući Fejsbuk, Tviter, Instagram, Votsap, Vajber...
Ali ovde je još jedna stvar zanimljiva. Tik-tok, koji Amerika želi da ukine, zapravo ne postoji ni u Kini. Naime, na kineskom tržištu postoji kineska verijanta aplikacije koja se zove Doujin. Preciznije, sadržaj kojim pristupaju korisnici Tik-toka i Doujina nije u postpunosti isti.
No, daleko od prepirki Pekinga i Vašingtona, za koje verovatno nije ni čula, jedna simpatična bakica koristi Doujin da reklamira svoje poljoprivredne proizvode i zaradi.
Kraljica kineskog Tik-toka – baba bez zubaOkružena stotinama kilograma kajsija, Cui Šusija iz sela Taipingpua u kineskoj provinciji Šaansi, preporučuje svoje voće korisnicima aplikacije.
"Narode, pogledajte ove kajsije. Pre nekoliko dana su bile prokisele, ali sada su stvarno ukusne. Pogledajte me, probaću. Čak nemam ni zube, pogledajte!", govori baka Cui u živom prenosu na internetu.
Za samo tri dana, 80-godišnja Cui je privukla više od hiljadu pratilaca, a za nedelju dana njeni snimci imali su više od 10 miliona pregleda, pa je prodala kajsije u vrednosti od 10.000 juana, odnosno oko 150.000 dinara.
"Požurite, naručujte! Sve će se rasprodati za dva-tri dana. Kupite ove sjajne kajsije za svoju majku ili taštu", poručuje Cui u snimku objavljenom na Doujinu.
Ako tinejdžerima za Zapadu Donald Tramp ne zabrani Tik-tok, njihov uticaj na društvenim mrežama mogle bi ozbiljno da ugroze – bakice.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.