Tenzije zbog vojnih vežbi SAD i J. Koreje

Izvor: VOA, 16.Mar.2015, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tenzije zbog vojnih vežbi SAD i J. Koreje

Vašington i Seul navode da su ove redovne vojne vežbe neophodne da bi se demonstrirala vojna spremnost i odlučnost. Medjutim, one takodje pojačavaju tenzije i potencijal za novi sukob na Korejskom poluostrvu.

Godišnje zajedničke vojne vežbe koje sprovode Sjedinjene Države i Južna Koreja praćene su očekivanim odgovorima – lansiranjem projektila Severne Koreje, ali i neočekivanim – napadom radikalnog korejskog nacionaliste na američkog ambasadora u Južnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << Koreji. 

Oko 10.000 južnokorejskih i 8.000 američkih vojnika učestvuje u godišnjim vojnim vežbama, sprovodeći manevre na kopnu, moru i u vazduhu. Oni takodje, putem kompjuterske simulacije, ispituju potencijalne konfliktne situacije, izmedju ostalog reagovanje na eventualni napad ili upad Severa na južnokorejsku teritoriju.

Američki kontra-admiral Lisa Frančeti ističe da su u pitanju defanzivne vežbe, osmišljene kako bi se pojačale operativne sposobnosti američke i južnokorejske vojske.

 “Cilj nam je da saradjujemo na odvraćanju bilo koje vrste neprijateljske aktivnosti Severne Koreje, a ako je potrebno, i na odbrani Republike Koreje.

Pjongjang ove vojne vežbe doživljava kao provokativne probe moguće invazije. Zato je Severna Koreja ove, kao i za vreme ranijih vojnih manevara, dva puta izvršila lansiranje projektila.

Dok vojne vežbe možda povećavaju napetost u regionu, Danijel Pinkston, analitičar za Severnu Koreju u Medjunarodnoj kriznoj grupi, smatra da one zapravo održavaju mir jer projektuju vojnu snagu.

“Instrument Pjongjanga za rešavanje političkih sporova, kako na unutrašnjem tako i na spoljnom planu, je – sila. Stoga, ako uoče slabost, oni će je iskoristiti.”

Ipak, kada dve suprostavljene armije vežbaju za slučaj rata, uvek postoji mogućnost da nešto neočekivano podstakne oružani konflikt. Pinkston ističe da ga najviše brine da severnokorejski operativni komandanti, koji su godinama učeni da Sjedinjene Države i Južna Koreja planiraju invaziju na Sever, možda ne protumače pogrešno nameru zajedničkih manevara.

“Ako se nešto pogrešno interpretira ili se nadje neki preterano revnosan lokalni komandant koji će videti priliku da odgovori na odredjenu situaciju, obori neki avion ili nešto slično – to me najviše brine.”

Incident koji nije izazvao veći konflikt ove godine bio je nedavni napad na američkog ambasadora u Seulu, koji je izvršio jedan južnokorejski radikalni nacionalista.

Ambasador nije teže povredjen a za napadača se ne veruje da je povezan sa severnokorejskim režimom, iako je Pjongjang nazvao taj napad – “pravednom kaznom”. Napad je, po svemu sudeći, samo pojačao južnokorejsku podršku snažnom vojnom savezu Vašingtona i Seula.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.