Svet:  Od danas vanredno stanje u još tri regiona u Japanu, Vašington uvodi obavezno nošenje maski u zatvorenom; Izrael nudi treću dozu vakcine starijima od 60 godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jul.2021, 06:34

Svet: Od danas vanredno stanje u još tri regiona u Japanu, Vašington uvodi obavezno nošenje maski u zatvorenom; Izrael nudi treću dozu vakcine starijima od 60 godina

Japanska vlada je danas predložila uvođenje vanrednog stanja do 31. avgusta u tri regiona u blizini Tokija i zapadne prefekture Osaka, pošto novi rekordni slučajevi kovid 19 prete da u drugi plan stave Olimpijske igre koje se u toku.

Postojeće vanredno stanje u Tokiju i na južnom ostrvu Okinava, četvrto od početka pandemije, takođe bi trebalo da bude produženo do 31. avgusta, saopštio je ministar ekonomije Iasutoši Nišimura, prenosi Rojters.

Očekuje se da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << će premijer Jošihide Suga kasnije danas zvanično objaviti novu odluku vlade nakon što je zdravstveni eksperti odobre.

Japan je do sada izbegao veće razmere epidemije kovid-19, ali se sada bori da zaustavi infekcije visoko prenosive delta varijante, pri čemu je juče prvi put zabeleženo preko 10.000 novih slučajeva širom zemlje.

Tokio je u četvrtak prijavio rekordnih 3.865 dnevnih infekcija, u odnosu na 3.177 dan ranije, a novi talas počinje da opterećuje medicinski sistem, pa je tako 64 odsto bolničkih kapaciteta predviđenih za ozbiljne forme kovid-19 već popunjen.

Uznemireni zbog porasta infekcija u Tokiju, guverneri tri prefekture u blizini glavnog grada saopštili su ranije da planiraju da zatraže od premijera da i u njma proglasi vanredno stanje.

Premijer Suga je juče ponovio da ne vidi da Olimpijske igre u Tokiju doprinose porastu infekcija, zahvaljujući strogim merama koje se preduzimaju, a organizatori su saopštili da je danas prijavljeno 27 novih slučajeva kovid-19 povezanih sa Igrama, uključujući trojicu sportista, što je broj ukupnih infekcija povezanih s Igrama uvećalo na 220 u periodu od 1. jula.

Turisti u Saudisjku Arabiju od 1. avgusta 

Ministarstvo turizma Saudijske Arabije dozvoliće ulazak vlasnicima turističkih viza od 1. avgusta, navedeno je u saopštenju.

"Vakcinisanim turistima će biti dozvoljen ulazak bez institucionalnog karantina nakon što pruže negativan PCR test na kovid-19 i potvrdu o vakcinaciji", navelo je Ministarstvo, preneo je Rojters.

Biće prihvaćene vakcine Fajzer, Astrazeneka, Moderna i DŽonson i DŽonson, dodaje se u saopštenju.

Iran: Stigla još jedna pošiljka ruske vakcine Sputnjik Ve

Još jedna pošiljka ruske vakcine protiv korona virusa Sputnik Ve stigla je danas u Teheran, javila je novinska agencija Tasnim.

Prema navodima agencije, ovoga puta je stiglo 100.000 doza ruske vakcine, preneo je Tass.

Krajem juna, iranski ambasador u Rusiji Kazem DŽalali izjavio je nakon konsultacija sa ruskom stranom da iranske vlasti ocekuju da će izvoz Sputnika Ve biti pojačan.

Prva pošiljka ruske vakcine stigla je u Teheran 4. februara, dok je 9. februara u zemlji počela dobrovoljna i besplatna vakcinacija stanovništva ruskom vakcinom.

Osim toga, Iran je prva država na Bliskom istoku koja će pokrenuti proizvodnju ruske vakcine.

Bajden zahteva od federalnih radnika da se vakcinišu

Milioni federalnih radnika u SAD moraće da potvrde da su vakcinisani protiv korona virusa ili će biti u obavezi da nose maske, testiraju se jednom nedeljno, održavaju socijalnu distancu i pridržavaju drugih pravila, objavila je danas administracija američkog predsednika Džoa Bajdena.

Nove stroge smernice imaju za cilj da povećaju stopu vakcinacije među velikim brojem Amerikanaca zaposlenih u saveznim institucijama, kao i da daju primer privatnim poslodavcima širom zemlje, preneo je AP.

Bajden je, takođe, naložio Ministarstvu za odbranu da razmotri kako i kada će početi da zahteva od pripadnika vojske da se vakcinišu.

Bajden traži da se novovakcinisani nagrade sa 100 dolara

Džo Bajden pozvao je vlasti američkih država da sa 100 dolara nagrade svakog novovakcinisanog građanina, kako se povećala stopa imunizacije, saopštilo je Ministarstvo finansija.

U saopštenju ministarstva navodi se da se i za takvu inicijativu mogu koristiti sredstva fonda od 350 milijardi dolara namenjene državama, lokalnim i drugim vlastima za borbu protiv posledica pandemije kovida-19. Ministarstvo je istaklo da će pružiti tehničku pomoć za korišćenje tih fondova kako bi podržalo veću vakcinaciju, prenosi Rojters.

On je naložio svom timu da preduzme korake za primenu sličnih zahteva na sve savezne izvođače poslova.

Prema podacima iz 2020. godine, američka federalna vlada zapošljava oko 2,2 miliona civilnih radnika i još 570.000 koji rade za Poštu (USPS).

Pojedine savezne države i grad Njujork već su najavili slične mere. Oko 60 odsto odraslih Amerikanaca je u potpunosti vakcinisano.

Bajden je imao za cilj da do 4. jula bude vakcinisano 70 odsto odraslih Amerikanaca, ali taj cilj nije ispunjen. Trenutno je vakcinisano 69,3 procenata građana.

Vašington uvodi obavezno nošenje maski u zatvorenom

Američka prestonica Vašington ponovo uvodi obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima, bez obzira na to da li su građani vakcinisani ili ne.

Gradonacelnica Vašingtona Mjuriel Bouser najavila je da novi propisi stupaju na snagu u subotu i da će biti primenjivani na sve starije od dve godine, preneo je AP.

"Znam da su stanovnici Vašingtona pomno sledili smernice javnog zdravlja i da će to prihvatiti", rekla je ona.

"Nastavićemo da radimo sve što je potrebno da Vašington bude bezbedan", istakla je gradonačelnica.

Benet: Izrael nudi treću dozu vakcine starijima od 60 godina

Premijer Izraela Naftali Benet je danas najavio da će ponuditi još jednu dozu vakcine protiv korona virusa ljudima starijim od 60 godina koji su već vakcinisani.

Najava Beneta čini Izrael prvom zemljom koja je ponudila treću dozu Fajzer-BioNTekove vakcine svojim građanima u širokim razmerama, preneo je AP.

"Najavljujem večeras početak kampanje za primanje... treće vakcine", rekao je Benet u obraćanju na nacionalnoj televiziji.

"Realnost dokazuje da su vakcine sigurne. Stvarnost, takođe, dokazuje da vakcine štite od ozbiljnog morbiditeta i smrti. I poput vakcine protiv gripa koju treba povremeno obnavljati, u ovom slucaju je isto'''', dodao je on.

U obraćanju na nacionalnoj televiziji, Benet je rekao da će predsednik Izraela Isak Hercog biti prvi koji će dobiti treću dozu vakcine protiv kovid sutra.

Široj javnosti treća doza će biti ponuđena u nedelju.

Benet je rekao da će prvi poziv posle konferencije za novinare biti poziv njegovoj majci da je ohrabri da primi treću dozu vakcine.

Sorio: Još nejasno da li je potrebna treća doza

Paskal Sorio, izvršni direktor kompanije AstraZeneka, izjavio je juče da još nije jasno da li će biti potrebna i treća doza vakcine za produženu imunizaciju protiv korona virusa.

On je za američku televiziju Si-En-Bi-Si naglasio da nema "precizan odgovor" na pitanje da li će biti potrebno vakcinisati se sa više od dve doze.

"Postoje dve dimenzije imuniteta - antitiela koja slabe vremenom, dok su T ćelije veoma važna dimenzija vakcinacije. One štite od nekoliko zaraznih bolesti, ali takođe oebzebđuju dugotrajnost zaštite", obrazložio je Sorio.

Kako je kazao, tehnologijom koja se koristi omogućava se veoma visoka proizvodnja T ćelija.

"Nadamo se da ćemo imati vakcine koji stvaraju dugoročnu zaštitu, tako da još nije jasno da li će nam biti potrebna treća doza. To će samo vreme kazati", kaže Sorio.

T ćelije su vrsta bijelih krvnih zrnaca koje imaju različite uloge u odbrani organizma od virusa.

Mogu napasti patogen ili podržati različita bela krvna zrnca u proizvodnji antitela.

Antitijela onemogućavaju ulazak virusa u ćelije, ali ne tako dugo kao T ćelije, navodi CNBC.

S druge strane, Alber Burla, izvršni direktor Fajzera u sredu je izjavio je takođe za CNBC da je "veoma, veoma uveren" da će biti potrebna vakcinacija i trećom dozom kako bi postojao imunitet protiv zaraznijeg delta soja korona virusa, koji je prvi put registrovan u Indiji.
Pogledaj vesti o: Vize

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.