Šutanovac i Gejts za jačanje odnosa

Izvor: RTS, 01.Dec.2009, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac i Gejts za jačanje odnosa

Susret ministara odbrane Srbije i SAD uticaće na poboljšanje sveukupnih odnosa dve zemlje, ocenio Dragan Šutanovac. Saradnja Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja treba da predstavlja putokaz za unapređenje civilne saradnje dve zemlje.

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac je ocenio da je susret sa američkim kolegom Robertom Gejtsom u Vašingtonu jedan od najznačajnijih od kada je na čelu ministarstva i da njegova poseta SAD treba da utiče na poboljšanje sveukupnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odnosa dve zemlje.

"Poznato je da smo u poslednjoj deceniji prošlog veka imali dosta problema, ali je poznato i da u proteklih nekoliko godina ministarstvo čini krupne korake u stabilizaciji odnosa Srbije i SAD", rekao je Šutanovac novinarima posle sastanka sa Gejtsom u Pentagonu.

Ministar je ocenio i da je nedavna poseta američkog potpredsednika Džozefa Bajdena pokazala da za Srbiju "postoji respekt preko okeana" što je veoma značajno, dok je na sastanku sa Gejtsom konstatovano da odnosi u oblasti odbrane predstavljaju najbolji deo saradnje dve zemlje.

Šutanovac je rekao da je Vojska Srbije školovala i da školuje više desetina oficira u prestižnim američkim vojnim školama, i da tokom razgovora bilo reči i o nastavku razmene iskustava iz oblasti školovanja i obuke.

Saradnja sa Nacionalnom gardom Ohaja prevazišla očekivanja

Dvojica ministara razgovarali su i o daljim aktivnostima Vojske Srbije u programu Partnerstvo za mir. Ministar Šutanovac je informisao američkog kolegu o učešću VS u mirovnoj misiji u Čadu i želji da oružane snage Srbije učestvuju i u drugim misijama sa "partnerima iz Evrope".

"U ovom trenutku, ozbiljnije učešće, teško je izvodljivo za nas iz više razloga, tehničkih a i političkih", rekao je Šutanovac i dodao da je izložio plan "profesionalizacije Vojske Srbije posle koje će ona biti interoperabilna s drugim armijama".

Ministar je dodao da nije bilo reči o problemu Kosova i Metohije i podsetio da je o tom pitanju još s Bajdenom postignuta saglasnost da "ne postoji saglasnost" između dve države.

Prema rečima ministra Šutanivca, saradnja koju su ostvarile Vojska Srbije i Nacionalna garda Ohaja prevazišla je sva očekivanja i treba da predstavlja putokaz za unapređenje civilne saradnje.

Prvog dana posete SAD Šutanovac je položio venac na Spomenik neznanom vojniku na vojnom groblju Arlington, a u toku boravka u Vašingtonu imaće više susreta u Senatu, Kongresu i Beloj kući, kao i sa predstavnicima Nacionalne garde Ohaja.

Ministar Dragan Šutanovac je u SAD došao na poziv američkog ministra odbrane Roberta Gejtsa, što je prvi takav poziv upućen ministru odbrane Srbije, posle 25 godina.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.