Strepnje se ostvarile: Azijski tigar gubi tempo, najsporije od 1990.

Izvor: B92, 21.Jan.2019, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strepnje se ostvarile: Azijski tigar gubi tempo, najsporije od 1990.

Kina je danas zvanično saopštila da je u 2018. godini njen privredni rast iznosio 6,6 odsto, što je najsporiji tempo od 1990. godine.

Godinu ranije, kineski ekonomski rast bio je 6,9 procenata.

Ovakav podatak su očekivali mnogi širom sveta zbog tekućeg trgovinskog spora Pekinga sa Vašingtonom, njegovim najvećim trgovinskim partnerom, izveštava Rojters.

Rast kineskog bruto domaćeg >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proizvoda (BDP) u četvrtom kvartalu bio je 6,4 odsto na godišnjem nivou, što odgovara očekivanjima. To je nešto slabije u odnosu na medjugodišnji rast od 6,5 procenata u trećem kvartalu 2018.

Ipak, u poslednjem lanjskom tromesečju među zvaničnim ekonomskim podacima izdvaja se nekoliko svetlih tačaka.

Industrijska proizvodnja je u decembru porasla za 5,7 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine, što je blago iznad rasta od 5,4 odsto zabeleženog u novembru, a takođe je više od prognoze ekonomista koji su procenili da će iznositi 5,3 procenta.

Promet u maloprodaji je takođe povećan za 8,2 odsto u decembru, ataj pokazatelj se podudara sa prognozom analitičara i predstavlja ubrzanje u odnosu na zabeleženih 8,1 odsto u novembru.

Uticaj američkih tarifa na privredni rast Kine bio je ograničen, ali kineska ekonomija trpi zbog narastajućeg globalnog trenda kontrole uvoza, volatilnosti na finansijskim tržištima i smanjenja investicione potrošnje, izjavio je komesar Državne kancelarije za statistiku, Ning DJidže.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Udio javnog duga u BDP-u na razini EU-a smanjen, Hrvatska među zemljama s najvećim padom

Izvor: SEEbiz.eu, 21.Jan.2019

ZAGREB - Udio javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) na razini Europske unije i eurozone smanjen je u trećem kvartalu 2018. godine, pri čemu je Hrvatska među zemljama s njegovim najvećim padom i na kvartalnoj i godišnjoj razini, pokazalo je u ponedjeljak najnovije izvješće Eurostata...U...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.