Stejt department: SAD još nemaju konačan zaključak o ubistvu Kašogija

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Nov.2018, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stejt department: SAD još nemaju konačan zaključak o ubistvu Kašogija

SAD još nisu donele konačan zaključak o tome ko je odgovoran za ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija u Istanbulu, saopštio je večeras Stejt department.

Neimenovani zvaničnik SAD rekao je prethodno da su američke obaveštajne službe zaključile da je saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman naredio ubistvo u saudijskom konzulatu u Istanbulu, pošto je to objavio Vašington post (The Washington Post). Saudijska vlada je negirala tu tvrdnju. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

Portparolka američke diplomatije Heder Noert rekla je danas da su "netačni nedavni izveštaji da je američka vlada donela konačan zaključak" i dodala da su mnoga pitanja ostala bez odgovora o okolnostima ubistva novinara, preneo je AFP.

Kašogi je ubijen 2. oktobra u konzulatu gde je otišao po dokumenta potrebna za venčanje s turskom državljankom.

Američki predsednik Donald Tramp rekao je danas da je razgovarao sa direktorkom Centralne obaveštaje agencija (CIA) Đinom Haspel i državnim sekretarom Majkom Pompeo o nalazima obaveštajaca o ubistvu Kašogija, rekla je portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders i dodala da predsendik ima poverenje u CIA.

Tramp je novinarima pre nego što je napustio Belu kuću rekao da mu je dotad, kad je reč o prestolonasledniku, rečeno da on nije imao ulogu u ubistvu. "Moraćemo da vidimo šta imaju da kažu", rekao on.

Predsednik SAD je rekao da je Saudijska Arabija "zaista spektakularni saveznik u pogledu radnih mesta i privrednog razvoja".

"Ima mnogo stvari koje moram da uzmem u obzir (prilikom odluke o merama protiv Saudijske Arabije)", rekao je Tramp.

Potpredsednik SAD Majk Pens rekao je novinarima koji putuju s njim na samit pacifičkih država da ne može da komentariše "poverljive informacije", dodajući da je ubistvo Kašogija "zverstvo".

"To je takođe omlovažavanje slobodnih i nezavisnih medija i SAD su odlučne da odgovaraju svi koji su odgovorni za to ubistvo", dodao je on i rekao da će SAD "slediti činjenice" dok nastoje da nađu način da očuvaju "snažno i istorijsko partnerstvo" sa Saudijskom Arabijom.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"SAD još nemaju konačan zaključak o ubistvu Kašogija"

Izvor: B92, 17.Nov.2018

SAD još nisu donele konačan zaključak o tome ko je odgovoran za ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija u Istanbulu, saopštio je Stejt department...Neimenovani zvaničnik SAD rekao je prethodno da su američke obaveštajne službe zaključile da je saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman...

Nastavak na B92...

Stejt department: Nalazi o Kašogijevom ubistvu nisu konačni

Izvor: RTS, 17.Nov.2018

Američki Stejt department izdao je saopštenje da vlada SAD nije donela konačni zaključak o tome ko je učestvovao u ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija. . Stejt department je izdao saopštenje nakon što su se...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.