Šta donosi sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine potpisan u Ovalnom kabinetu Trampa?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Sep.2020, 06:47

Šta donosi sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine potpisan u Ovalnom kabinetu Trampa?

U Ovalnoj sobi Bele kuće u Vašingtonu danas su delegacije Beograda i Prištine potpisale sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa.

U Ovalnoj sobi, koja je kancelarija predsednika SAD Donalda Trampa, postavljena su dodatna dva stola za kojim su sedeli, svako na svojoj strani, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti, a u sredini šef američke države.

Nakon potpisivanja dokumenta Vučić i Hoti su "svoj" primerak prosleđivali Trampu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji je na sporazum stavljao svoj potpis.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovale su i dve delegacije

Ko je prisustvovao potpisivanju sporazuma

Ceremoniji potpisivanja Ekonomskog sporazuma između Beograda i Prištine, pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih kosovskih institucija Avdulaha Hotija, kao i američkog predsednika Donalda Trampa, prisustvovao je i potpredsednik SAD Majk Pens.

Takođe, bili su prisutni i specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel, američki senator Ron Džonson, savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O' Brajen, kao i specijalni savetnik predsednika SAD Džared Kušner.

U Ovalnoj sobi, u kojoj je sporazum potpisan, bili su i članovi delegacije Beograda, Siniša Mali, Marko Čadež i Marko Đurić.

Oko 17 sati predsednik Vučić sa saradnicima još jednom je proverio sadržaj sporazuma, što je zabeleženo na fotografiji na instragram profilu Budućnost Srbije.

Tramp: Srbija se saglasila da premesti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, a Kosovo i Izrael dogovorili da normalizuju odnose

Američki predsednik Donald Tramp rekao je danas u Beloj kući da su se "Srbija i Kosovo saglasili da normalizuju ekonomske odnose" i pozdravio, kako je naveo "ogoman pomak", postignut više od decenije nakon što je južna srpska pokrajina proglasila nezavisnost.

Tramp je govoreći u Ovalnoj sobi pred sastanak sa najvišim zvaničnicima Beograda i Prištine rekao da se Srbija saglasila da premesti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, a da su se "Kosovo i Izrael dogovorili da normalizuju odnose i uspostave diplomatske veze".

Prištinska delegacija kasnila zbog neslaganja unutar delegacije

Delegacija Prištine predvođena premijerom tzv. Kosova Avdulahom Hotijem stigla je, posle izvesnog kašnjenja, u Belu kuću na potpisivanje sporazuma o ekonomskoj saradnji sa Beogradom."Očekujemo samo dobre ponude od Bele kuće", rekao je Hoti, prenela je tv. Kljan Kosova.

Prištinski mediji su objavili da Hoti kasni posle upozorenja iz Prištine da će vlada pasti ako potpiše sporazum.

Uprkos sporovima u vladajućoj koaliciji i protivljenju lider ABK Ramuša Haradinaja potpisivanju sporazuma sa Beogradom u delegaciji Prištine su i ministri iz te stranke.

Šta piše u sporazumu?

Sporazum koji je danas postignut u Vašingtonu o ekonomskoj saradnji Srbije i tzv. Kosova razlikuje se u jednoj, poslednjoj tački u primerku koji je potpisala Priština od onog koji je potpisao Beograd.

I Beograd i Priština su, naime, potpisali svako samo svoj primerak dokumenta, a ne međusobno, a predsednik SAD je na svakom primerku potpisao pismo o namerama.

Dokumenti koje su potpisali predstavnici Beograda i Prištine razlikuju se samo u poslednjoj tački, koja se odnosi na Izrael.

U poslednjoj stavki dokumenta, koji je potpisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a u koju je Tanjug imao uvid, navodi se da se Srbija (Beograd) slaže da otvori trgovinsko i državno predstavništvo u Jerusalimu 20. septembra 2020. godine i da prebaci svoju ambasadu u Jerusalim do jula 2021. godine.

U dokumentu koji je potpisao premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti u toj stavki se navodi da se "Kosovo (Priština) i Izrael slažu da se međusobno priznaju''.

Sve ostale tačke dokumenta su iste, a na početku je akcenat stavljen na normalizaciju ekonomskih odnosa dve strane.

Srbija (Beograd) i Kosovo (Priština) slažu se da unaprede ekonomsku normalizaciju odnosa čineći sledeće:

- Obe strane će sprovesti sporazum Beograda i Prištine o auto-putu koji je potpisan 14. februara 2020.

- Obe strane će sprovesti sporazum Beograda i Prištine o železnici koji je potpisan 14. februara 2020.

Kao dodatak ovome, obe strane će se obavezati na zajedničku studiju o izvodljivosti u vezi sa opcijama kojima bi se infrastruktura železnice Beograd-Priština povezala sa lukom na dubokom moru na Jadranu.

- Kosovo (Priština) i Srbija (Beograd) radiće sa američkom Međunarodnom korporacijom za finansijski razvoj ( EXIM ) na memorandumu razumevanja kako bi se operacionalizovalo sledeće:

Auto-put Mira

Železnička veza između Prištine i Merdara

Železnička veza između Niša i Prištine

Obezbeđivanju finansija za podršku neophodnim zajmovima za male i srednje biznise (SME)

Dodatnim bilateralnim projektima

Stalno predstavništvo međunarodne, EXIM u Beogradu, Srbiji.

- Obe strane će uspostaviti i učiniti operativnim zajednički objekat na prelazu Merdare.

- Obe strane će se pridružiti i u potpunosti koristiti benefite ''Zone mini-Šengena'' koju su najavile Srbija, Albanija i Severna Makedonija u oktobru 2019.

- Obe zemlje će uzajamno priznavati diplome i profesionalne sertifikate.

- Obe strane će se složiti da rade sa američkim ministarstvom energetike i drugim merodavnim institucijama vlade SAD na izradi studije o izvodljivosti u cilju deljenja jezera Gazivode/Ujma, kao pouzdanog izvora vode i energije.

- Obe strane će diversifikovati njihove izvore snabdevanja energije

- Obe strane će u svojim mrežama mobilne komunikacije zabraniti upotrebu 5G opreme koju isporučuje neproveren prodavac. Onda kada je takva oprema već prisutna, obe strane će se obavezati na njeno uklanjanje i druge napore na medijaciji da to bude učinjeno na vreme.

- Obe strane će povećati nadzor putnika u vazdušnom saobraćaju, deljenje informacija između sebe u okvirima šire američke saradnje na Balkanu. Strane će se obavezati na unapređivanje tehnologije za borbu sa nezakonitim aktivnostima, sprovođenjem i operacionalizovanjem sistema za nadzor i informacije PISCES, APIS, ATS-G i SRTF, koje su obezbedile SAD.

- Obe strane se obavezuju da štite i unapređuju verske slobode, uključujući obnovljenu međuversku komunikaciju, zaštitu verskih objekata i sprovođenje sudskih odluka koje se odnose na Srpsku pravoslavnu crkvu. Strane se obavezuju da nastave povraćaj imovine jevrejskih žrtava Holokausta.

- Obe strane se obavezuju na ubrzavanje napora na pronalaženju i identifikaciji posmrtnih ostataka nestalih osoba. Obe strane se obavezuju na identifikovanje i dugoročno sprovođenje trajnih rešenja za izbeglice i interno raseljene osobe. Obe strane se obavezuju da uspostave mesto kontakta koje će koordinisati aktivnostima na ovim pitanjima između dve vlade i koje će na godišnjem nivou davati informacije o broju rešenih slučajeva i onih koji su još uvek u procesu rešavanja.

- Obe strane će raditi sa 69 zemalja koje kriminalizuju homoseksualnost kako bi uticale da te zemlje dekriminalizuju homoseksualnost.

- Obe strane se obavezuju da Hezbolah u potpunosti svrstaju pod terorističku organizaciju i da u sklopu svojih jurisdikcija u potpunosti sprovode mere na restrikciji njegovih operacija i finansijskih aktivnosti.

- Kosovo (Priština) će se složiti da sprovede jednogodišnji moratorijum na zahtevanje članstva u međunarodnim organizacijama. Srbija (Beograd) će se složiti da sprovede jednogodišnji moratorijum na njenu kampanju povlačenja nezavisnosti i da se uzdrži od toga da zvanično ili nezvanično zahteva od bilo koje zemlje ili međunarodne organizacije da ne prizna Kosovo (Prištinu) kao nezavisno. Oba ova sporazuma stupaju na snagu trenutno.

- Kosovo (Priština) i Izrael slažu se da se međusobno priznaju, navodi se u dokumentu koji je potpisala prištinska strana.

- Srbija (Beograd) se slaže da otvori trgovinsko i državno predstavnioštvo u Jerusalimu 20. septembra 2020. godine i da prebaci svoju ambasadu u Jerusalim do jula 2021. godine, piše u dokumentu koji je potpisao Vučić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Potvrđen sastanak Vučića i Trampa, očekuju se ekonomski sporazumi

Izvor: RTS, 04.Sep.2020

Predsednici SAD Donald Tramp i Srbije Aleksandar Vučić sastaće se tokom dana, javlja izveštač RTS-a iz Vašingtona. Očekuje se potpisivanje ekonomskih sporazuma između Beograda i Prištine. . Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih kosovskih institucija...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.