Senat usvojio nacrt sankcija svima koji rade na Severnom toku 2; Rusija: Nemoć Amerike

Izvor: B92, 01.Avg.2019, 08:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Senat usvojio nacrt sankcija svima koji rade na Severnom toku 2; Rusija: Nemoć Amerike

Vašington -- Komitet za spoljne poslove američkog Senata usvojio je Nacrt zakona o sankcijama za kompanije i pojedince koji učestvuju u izgradnji gasovoda Severni tok 2.

Posao izgradnje gasovoda vodi ruska kompanija Gasprom.

Komitet je usvojio Nacrt zakona o zaštiti evropske energetske bezbednosti sa 20 glasova "za" i dva "protiv", prenosi "Fajnenšel tajms".

Komitet za spoljne poslove američkog Senata usvojio je Nacrt zakona o uvođenju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sankcija kompanijama i pojedincima koji učestvuju u izgradnji gasovoda Severni tok 2 iz Rusije ka Nemačkoj.

Posao izgradnje gasovoda vodi ruska kompanija Gasprom.

Komitet je usvojio Nacrt zakona o zaštiti evropske energetske bezbednosti sa 20 glasova "za" i dva "protiv", prenosi "Fajnenšel tajms".

"Ovaj nacrt je konkretan, ciljani i pravovremeni način da se suzbije ruski maligni uticaj", rekao je Džim Riš, predsedavajući Komiteta.

On je rekao da će biti sankcionisane kompanije koje učestvuju u postavljanju gasovoda Severni tok 2, ali i Turski tok koji će kad postane operativan ove godine, od Rusije preko Crnog mora dopremati gas u Tursku, a kasnije, kako je predviđeno, i u jugoistočnu Evropu.

"Ovi gasovodi mogli bi da rezultiraju daljom destabilizacijom Ukrajine i bogaćenjem Putinovog režima i ugrozili bi bezbednost država NATO", rekao je Riš.

Da bi stupio na snagu nacrt zakona treba da dobije podršku Senata pre nego što ga potpiše predsednik Donald Tramp.

Međutim, ruski poslanici ne smatraju da će američke sankcije uticati na rad Severnog toka 2. Naime, poslanik Državne dume Rusije Jurij Švitkin okarakterisao je stav američkih senatora kao element nezdrave konkurencije.

"U ovom slučaju, sankcije SAD neće dotaći samo Rusiju već i mnoge evropske države koje shvataju da je Severni tok 2 ekonomski izvodljiv i koristan“, rekao je on.

"Mislim da će se atmosfera koja se stvara uvođenjem sankcija negativno odraziti na same Sjedinjene Države", zaključio je on.

Drugi ruski poslanik Vladimir Džabarov pretpostavio je da Vašington ovo radi "iz nemoći", preneo je Sputnjik.

"Nagovaranja nisu pomogla, evropske države su saopštile da im je Severni tok 2 potreban", izjavio je on.

Džabarov je, pritom, ubeđen da će cevovod proraditi čak i ako Vašington uvede sankcije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Spoljnopolitički odbor Senata protiv Severnog toka 2

Izvor: VOA, 01.Avg.2019

Spoljnopolitički odbor američkog Senata podržao je uvođenje sankcija kompanijama i pojedincima angažovane u izgradnji gasovoda Severni tok 2 između Rusije i Nemačke. Administracija predsednika SAD-a Donalda Trampa taj projekat vidi kao sredstvo jačanja ruskog uticaja u Evropi. Predlog Zakona...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.