SAD zapretile sankcijama protiv „Severnog toka 2“

Izvor: Vostok.rs, 17.Maj.2018, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD zapretile sankcijama protiv „Severnog toka 2“

Zamenik direktora Odelenja za energetiku američkog Stejt departmenta Sandra Oudkirk najavila je nameru Vašingtona da spreči implementaciju projekta "Severni tok 2".

Tokom svog govora u Berlinu, ona je saopštila da SAD ne isključuju uvođenje sankcija protiv "Severnog toka 2", ali da se nadaju da neće morati donositi restriktivne mere.

"Biće nam drago ako se projekat ne ostvari", naglasila je ona.

U odgovoru na pitanje novinara da li je pozicija SAD povezana sa željom da se u Evropi kupuje američki gas, ona je saopštila da se Vašington rukovodi geopolitičkim i energetskim razlozima.

Ranije danas je saopšteno da je i američki predsednik Donald Tramp insistira kod nemačkog kancelara Angele Merkel da prestane sa podrškom gasovodu "Severni tok 2".


Projekat "Severni tok 2" podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda s ukupnim kapacitetom od 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od ruske obale kroz Baltičko more do Nemačke. Planirano je da se novi gasovod gradi pored postojećeg "Severnog toka".

Protiv projekta je nekoliko država, a posebno Ukrajina, koja se plaši gubitka prihoda od tranzita ruskog goriva. Lideri Latvije, Litvanije i Poljske, veruju da je izgradnja gasovoda politički projekat.

Infografika "Severni tok 2"




Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.