SAD uvele nove sankcije Iranu zbog raketnih napada

Izvor: VOA, 10.Jan.2020, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD uvele nove sankcije Iranu zbog raketnih napada

Sjedinjene Države uvele su u petak dodatne sankcije Iranu zbog raketnog napada na američke snage u Iraku i najavile da će pojačati pritisak na iransku ekonomija ako Teheran, kako je saopšteno, nastavi da izvodi terorističke činove. Mete novih sankcija su iranski proizvodni, rudarski i tekstilni sektor,  kao i visoki iranski zvaničnici za koje Vašington tvrdi da su bili umešani u napad na vojne baze sa američkim vojnicima u Iraku, u utorak veče. Sankcije je najavio sekretar za finansije Stiven Mnučin, na konferenciji za novinare u Beloj kući sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom koji je rekao da Sjedinjene Države "žele da se Iran ponaša kao normalna zemlja". Trampova administracija veruje da će Teheran zbog sankcija biti primoran da pregovara o novom nuklearnom sporazumu, da umanji obim programa za razvoj raketa i prestane da podržava paravojne snage na Bliskom istoku. Tenzije između Vašingtona i Teherana počele su da se zaoštravaju posle odluke predsednika Donalda Trampa 2018. godine da povuče Sjedinjene Države iz nuklearnog sporazuma, koji se sa Iranom postigao njegov prethodnik Barak Obama, a zatim i da Iranu ponovo uvede sankcije. Sukob dve zemlje dodatno je zaoštrio nedavni američki napad dronom u kojem je ubijen iranski komandant Kasem Sulejmani, što je i bio i povod za iranski napad na američke mete u Iraku.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD objavile nove sankcije IRANU: Na udaru zvaničnici i kompanije

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jan.2020

Iran je ove sedmice lansirao raketne udare u znak odgovora na ubistvo generala Kasima Sulejmanija..Sjedinjene Američke Države nameću dodatne sankcije Iranu zbog njegovog napada na američke trupe u Iraku ove sedmice, kazao je u petak ministar trezora SAD-a Stiven Mnučin...- Objavljujemo dodatne sankcije...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.