Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Jul.2020, 10:39

SAD spremne da obnove pregovore sa Severnom Korejom

Izaslanik predsednika Donalda Trampa za Severnu Koreju izjavio je danas da je američka administracija spremna da obnovi nuklearne pregovore uprkos insistiranju Pjongjanga da nema nameru da razgovara sa Vašingtonom.

Zamenik državnog sekretara SAD Stiven Bigan, razgovarao je s novinarima posle sastanaka s južnokorejskim zvaničnicima u Seulu, u kojima je potvrđena zajednička rešenost o diplomatskom pristupu u rešavanju nuklearnog spora sa Severnom Korejom, ali su izbegli konkretne >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << odgovore o čemu su razgovarali.

Sastanci su usledili nekoliko sati posle izveštaja državnih medija Severne Koreje o poseti lidera Kim Džong Una mauzoleju u Pjongjangu kako bi odao počast svom pokojnom dedi i osnivaču države Kim Il Sungu na godišnjicu njegove smrti.

Severnokorejska centralna novinska agencija (KCNA) nije navela bilo kakav komentar Kin Džong Una o pregovorima sa SAD, koji su prekinuti u februaru prošle godine, jer su Amerikanci odbacili severnokorejski zahtev za ukidanje većeg dela sankcija u zamenu za delimično smanjenje nuklearnog arsenala Pjongjanga.

Posle razgovora s južnokorejskim nuklearnim izaslanikom Li Do-Hunom, Bigan je rekao da je Vašington spreman da nastavi dijalog sa Severnom Korejom kad god Kim odabere ovlaščenog predstavnika za pregovore o ključnim pitanjima.

"Kad predsednik Kim imenuje predstavnika koji je spreman i ovlašćen da pregovara o ovim pitanjima, mi ćemo biti spremni'', rekao je Bigan.

Očekuje se da će Bigan, koji se juče sastao i s južnokorejskim ministrom spoljnih poslova Kangom Kjungom, razgovarati i sa najbližim saradnicima južnokorejskog predsednika pre nego što u četvrtak otputuje u Japan.

Pre nekoliko dana, zamenica ministra spoljnih poslova Čo Son Hui, koju je Bigan prethodno označio kao potencijalnog sagovornika za nastavak pregovora, navela je u saopštenju da Severna Koreja neće nastaviti pregovore, ukoliko Vašington ne odbaci "neprijateljsku" politiku prema Pjongjangu.

Tramp i lider Severne Koreje Kim Džong Un sastali su se triput otkako su počeli nuklearnu diplomatiju 2018, ali pregovori su prekinuti u februaru prošle godine posle sastanka u Vijetnamu, jer su Amerikanci odbacili severnokorejski zahtev za ukidanje većeg dela sankcija u zamenu za delimično smanjenje nuklearnog arsenala Pjongjanga.

Potom je Kim je u ovu godinu ušao s obećanjem da će ojačati nuklearnu silu Severne Koreje radi odvraćanja "gangsterskih" sankcija i pritiska SAD, a usledile su izjave da više neće biti bilateralnih sastanaka na vrhu "kojima bi se Tramp mogao hvaliti", osim ako ne da nešto krupno zauzvrat.

Neki analitičari smatraju da će Severna Koreja izbegavati pregovore sa SAD bar do tamošnjih predsedničkih izbora u novembru, nadajući se promeni vlasti u Vašingtonu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.