SAD šalju vojsku u Saudijsku Arabiju

Izvor: RTS, 21.Sep.2019, 07:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD šalju vojsku u Saudijsku Arabiju

Prioritet je zaštita Saudijske Arabije, a ne napad na Iran tvrdi Vašington dodajući i „za sada“
Predsednik SAD Donald Tramp doneo je odluku da u Saudijsku Arabiju pošalje vojni kontigent manjih razmera kao protiv-raketne sisteme kao direktan odgovor na napade na saudijske rafinerije za koje je optužen Iran.

Sekretar za odbranu Mark Esper ovaj potez nazvao je „prirodnom odbranom".
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Postoje planovi da se broj vojnika poveća, kao i da u Saudijsku Arabiju budu poslati borbeni avioni i dodatno oruđe.
Takođe, nosač aviona „Abraham Linkoln" ostaće u regionu još izvesno vreme.
Načelnik generalštaba general Džozef F. Danford nije precizirao koliko će vojnika biti poslato u Saudijsku Arabiju, ali je rekao da je reč o stotinama, ne o hiljadama.
Prethodno je predsednik Tramp najavio najviši stepen sankcija protiv Irana kojeg Saudijci i SAD optužuju za napad na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji 14. septembra.
Odgovornost za napade preuzeli su pobunjenici iz Jemena, ali SAD veruju da ih podržava Iran. 
Pored nove nestabilnosti u regionu ova kriza dovela je i do naglog skoka cena nafte na svetskom tržištu.
Pogledaj vesti o: Vašington,   Donald Tramp

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RT: SAD šalju dodatne snage i PVO sisteme da „zaštite“ Saudijsku Arabiju i Emirate - Pentagon

Izvor: Vostok.rs, 21.Sep.2019

Dodatne američke snage i sistemi PVO kreću prema Persijskom zalivu da bi "pojačali odbranu" Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, objavio je Pentagon nakon napada bespilotnim letelicama na saudijske naftne objekte. Govoreći u Pentagonu, američki ministar odbrane Mark Esper okrivio...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.