Izvor: Nezavisne Novine, 07.Avg.2016, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rusija je pobijedila, Vašington mora da sluša Moskvu"

Prvi put od vremena rata u Avganistanu ruski vojnici stupili su u otvoreni sukob sa pobunjeničkim snagama koje je obučavala CIA.

Ali ako su tada u Avganistanu takve snage dominirale, danas je u Siriji situacija u potpunosti suprotna, to navodi “Njujork tajms”, a prenosi “Sputnjik”.

Uspješna dejstva Rusije u regionu podstiču >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Vašington da sarađuje sa Moskvom.

List navodi da je još prije godinu dana pod pritiskom hiljada terorista sirijska armija predavala svoje položaje, ostavljajući teritoriju koja je smatrana bastionom države Bašara el Asada.

Ofanzivu je podržavala CIA, obezbjeđujući teroristima protivtenkovske rakete, ali došli su Rusi i teroristi su počeli da odstupaju, piše “Njujork tajms“.

Reagujući na vojnu operaciju Rusije, CIA je pojačala svoju podršku teroristima i snabdjela ih sa nekoliko stotina dopunskih protivtenkovskih raketa, ali ni to nije pomoglo.

“Rusija je pobijedila“, citira list reči političkog analitičara Majkla Kofmana iz Međunarodnog centra “Vudro Vilson“.

“Njujork tajms“ ističe da uspješna strategija Moskve u regionu sada primorava administraciju Baraka Obame da uspostavi dijalog sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, bez obzira na nedavne pozive da se Rusija izoluje, lišavajući je mogućnosti da utiče na međunarodnu politiku.

Analizirajući uzroke vojnog uspeha Kremlja u Siriji, bivši saradnik Obavještajnog odjeljenja Ministarstva odbrane SAD Džefri Vajt ističe daje Rusija u Siriji izgradila moćnu obaveštajnu mrežu i dobila jasniju sliku o položajima terorista. To joj je omogućilo da se koncentriše na konkretne ciljeve i prilično efikasno ih bombarduje.

Treba priznati da su mnogi zadaci, koje je postavio predsjednik Putin prije početka vojne operacije u Siriji septembra prošle godine, danas postignuti, ističe list.

“Putin je postigao mnoge osnovne ciljeve — podržao je vladavinu Asada, sačuvao je pristup pomorskoj bazi na Sredozemnom moru i iskoristio je Siriju kao poligon za testiranje napredne ruske tehnologije“, zaključuje se u članku.

(Sputnjik)
Pogledaj vesti o: CIA

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

NJUJORK TAJMS: Rusija je pobedila, Vašington mora da sarađuje sa Moskvom!

Izvor: Kurir, 07.Avg.2016

...Ali ako su tada u Avganistanu takve snage dominirale, danas je u Siriji situacija u potpunosti suprotna, navodi “Njujork tajms”..Zbog uspešnih akcija i dejstava Rusije Vašington mora da sarađuje sa Moskvom List navodi da je još pre godinu dana pod pritiskom hiljada terorista sirijska armija...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.