RT: Svaka akcija i trikovi za podelu Kine su osuđeni na propast - Đinping

Izvor: Vostok.rs, 20.Mar.2018, 09:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Svaka akcija i trikovi za podelu Kine su osuđeni na propast - Đinping


Izvor:
Vostok / RT

Peking je eksplicitno upozorio Tajpej i Vašington protiv podsticanja separatističkih osećanja, dok je predsednik Ksi Đinping izjavio da će svako kršenje jedinstvene politike neizbežno biti suočeno sa osudom i "kažnjavanjem istorije".

"U pitanju je zajednička težnja svih Kineza i njihovih osnovnih interesa da se zaštiti suverenitet i teritorijalni integritet Kine i ostvari kompletno ujedinjenje Kine ", rekao je predsednik Ksi Đinping tokom govora na godišnjoj sednici Parlamenta.

"Svaka akcija i trikovi za podelu Kine su osuđeni na neuspeh i susresće se sa osudom ljudi i kažnjavanjem istorije".

Napominjući da su kineski narod čvrsto protiv bilo kakvih separatističkih aktivnosti na Tajvanu, Đinping je pozvao na "mirno ponovno ujedinjenje" autonomnog ostrva sa kopnenim delom Kine, naglašavajući da je "apsolutno nemoguće odvojiti bilo koji centimentar teritorije naše velike zemlje od Kine".

Upozorenje Pekinga dolazi samo nekoliko dana nakon što je američki predsednik Donald Tramp potpisao Tajvanski zakon o putovanju. Uprkos činjenici da su SAD 1979. godine smanjile diplomatske odnose sa Tajvanom, zakonodavstvo ima za cilj povećanje putovanja i posete "na svim nivoima", uključujući državne zvaničnike i poslovne lidere, kako na američkoj, tako i na tajvanskoj strani.

Vašingtonov potez je naljutio kineske zvaničnike, koji smatraju Tajvan neotuđivom teritorijom Kine u skladu sa Politikom Jedne Kine koja je uspostavljena u zajedničkom komunikeu 1972. godine.

Prema Šangajskom kominikeu, Vašington je priznao da "postoji samo jedna Kina i da je Tajvan deo Kine". Nekih 45 godina kasnije, komunistička Kina se plaši da tajvanski predsednik Cai Ing Ven, uz prećutnu podršku nove američke administracije, može tražiti nezavisnost za ostrvo. Odnosi su takođe opterećeni odvojenim trgovinskim odnosima SAD-a sa ostrvom i prodajom oružja u Tajpej iz Vašingtona.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.