RT: SAD žele trgovinski sporazum s Indijom kako bi izvršile pritisak na Kinu

Izvor: Vostok.rs, 23.Sep.2019, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: SAD žele trgovinski sporazum s Indijom kako bi izvršile pritisak na Kinu

Sjedinjene Američke Države i Indija mogle bi da potpišu ograničen trgovinski sporazum krajem ovog meseca, saopštili su izvori za "Rojters". Lideri dve zemlje zajedno su se pojavili u nedelju na u Hjustonu u Teksasu. Prema izvorima, sporazum o kome se razgovaralo sa Indijom smanjiće neke carine za američke proizvode te vratiti preferencijalni tretman za deo indijskog izvoza u SAD. "Postoji pomak da se nešto postigne s Indijom", rekao je izvor iz Vašingtona upoznat sa diskusijama.
Dogovor između Vašingtona i Nju Delhija sklopio bi se usljed Trampovog dugotrajnog trgovinskog rata s Kinom. Očekuje se da će američki predsednik ove sedmice potpisati i sporazum sa japanskim premijerom Šinzo Abeom o snižavanju japanskih carinskih tarifa. Tramp je od većih komercijalnih partnera Sjedinjenih Država tražio bolje uslove trgovine, optužujući prethodne ugovore za gubitak miliona američkih proizvodnih poslova. On se više puta žalio na indijske „neprihvatljive“ visoke carinske stope, opisujući zemlju kao „kralja“ tarifa. Indija je u junu povećala carine na 28 američkih proizvoda, nakon što je Trampova administracija povukla posebne trgovinske povlastice za Indiju. Povlačenje je uticalo na izvoz vredan više od pet milijardi dolara iz Indije u SAD. Indija najviše izvozi dragulje, lekove, mašine, mineralna goriva i vozila u SAD. Carina na američke orahe porasla je na 120 posto, dok su se i na neke druge vrste vrste povišne na 70 posto. Uprkos povećanju carina, trgovinska razmena između dve zemlje raste i dostigla je 142,1 milijarde dolara prošle godine. Prema zvaničnim američkim statistikama, Indija je imala trgovinski suficit od 24,2 milijarde dolara.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.