RT: SAD imenovale prvog ambasadora u Venecueli posle deset godina usred teških odnosa i sankcija

Izvor: Vostok.rs, 19.Nov.2020, 13:28

RT: SAD imenovale prvog ambasadora u Venecueli posle deset godina usred teških odnosa i sankcija

Sjedinjene Američke Države su imenovale svog prvog ambasadora u Venecueli od 2010. godine. Džejms Stori, koji je vodio „virtuelnu ambasadu“ iz susedne Kolumbije, prethodno je govorio da će raditi na tranziciji vlasti u Karakasu. Njegovo imenovanje potvrdilo je glasanje u Senatu. Prethodno je vodio američku „virtuelnu ambasadu“ dok je služio kao otpravnik poslova u Jedinici za poslove Venecuele u Bogoti, glavnom gradu suseda Venecuele, Kolumbije. Vašington i Karakas nisu razmenjivali ambasadore od 2010. godine kada je tadašnji venecuelanski lider Hugo Čavez odbio da prihvati kandidata Baraka Obame, Larija Palmera za američkog izaslanika. Čavez je rekao da je Palmer prekršio "sva pravila diplomatije" nakon što je optužio Karakas za podršku levičarskim militantima FARK-a u Kolumbiji. Vašington je uzvratio ukidanjem vize venecuelanskom izaslaniku Bernardu Alvarezu Hereri.
Confirmed by voice vote: Executive Calendar #882 James Broward Story, a Career Member of the Senior Foreign Service, Class of Counselor, to be Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary of the United States of America to the Bolivarian Republic of Venezuela.
— Senate Cloakroom (@SenateCloakroom) November 18, 2020 Diplomatske veze su se dodatno pogoršale 2018. godine kada je predsednik Nikolas Maduro proterao Toda Robinsona, šefa američke misije u Karakasu, optužujući diplomatu da protiv njega planira „vojnu, ekonomsku i političku zaveru“. Vašington otvoreno podržava smenu Madura, te podržava opozicionog političara Huana Gvaida kojeg je ranije parlament zemlje pod kontrolom opozicije izabrao za "privremenog predsednika", te je uveo opsežne sankcije protiv Venecuele. U martu je Ministarstvo pravde SAD-a optužilo Madura i nekoliko drugih visokih venecuelanskih zvaničnika za "korupciju, trgovinu drogom i narko-terorizam". Maduro u međuvremenu optužuje SAD da se mešaju u unutrašnje poslove zemlje i da planiraju da ga svrgnu s vlasti putem državnog udara. Takođe je osudio sankcije, rekavši da one nanose štetu običnim građanima. Stori će verovatno nastaviti da radi iz Bogote jer on otvoreno podržava čvrst stav administracije Donalda Trampa prema Venecueli. Tokom postupka potvrde njegovog imenovanja u avgustu, diplomata je Madura označio kao „nelegitimnog“ i pozvao na „ustavnu tranziciju“ vlasti u zemlji. „Ako budem izabran, neumorno ću sarađivati sa svojim timom kako bih osigurao da ova tranzicija bude uspešna“, rekao je pred Odborom za spoljne odnose Senata. Nije jasno da li će imenovanje Storija promeniti ulogu Eliota Abramsa, američkog specijalnog predstavnika za Venecuelu. Njegova uloga je zvanično proširena početkom ove godine, uključujući i Iran. Poznat po svojim jastrebovskim spoljnopolitičkim pogledima, Abrams je povezan sa podrškom Vašingtona antivladinim snagama u Centralnoj Americi tokom 1980-ih. 1991. godine priznao je krivicu zbog uskraćivanja informacija Kongresu o tajnom programu finansiranja pobunjenika u Nikaragvi. Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

POSLEDNJI POTEZ TRAMPA PRED ODLAZAK: Počinje novo doba u odnosima sa Venecuelom?

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Nov.2020

Senat potvrdio izbor američkog predsednika..Sjedinjene Države imenovale su svog prvog ambasadora u Venecueli još od 2010. godine. Džejms Stori, koji je vodio "virtuelnu ambasadu" iz susedne Kolumbije, prethodno je obećao da će raditi na tranziciji vlasti u Karakasu. Nominaciju Storija potvrdio...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.