RT: Rusija stvara sopstveni internet? Zakonodavci planiraju zaštitu interneta zemlje od stranog mešanja

Izvor: Vostok.rs, 16.Dec.2018, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Rusija stvara sopstveni internet? Zakonodavci planiraju zaštitu interneta zemlje od stranog mešanja

Izvor: Vostok / RT Ruski zakonodavci su predstavili zakon osmišljen da smanji zavisnost internet resursa od stranih infrastruktura. Predlog zakona takođe predviđa hitne mere u slučaju da se zemlja bude odsečena sa mreže širom sveta. Zakon dostavljen Državnoj dumi, razrađen je nakon "agresivne prirode američke strategije za sajber bezbednost usvojene u septembru 2018. godine". Strategija ukazuje na želju Vašingtona da održi dominaciju u definisanju, oblikovanju i nadzorom nad korišćenjem sajber-prostora, kao kako bi se postigao "mir kroz snagu", suprotstavljanjem "zlonamernim akterima" poput Rusije i Kine.
Glavni cilj Moskve, prema predloženoj legislativi je da značajno smanji zavisnost ruskog internet sektora od inostrane infrastrukture. Dokument predviđa postavljanje nacionale osnove za održavanje funkcionalnosti interneta u Rusiji, čak i ako serveri iz inostranstva postanu nedostupni iz bilo kog razloga. Ovo uključuje stvaranje potpuno novog sistema nacionalnih domena, objašnjava jedan od kreatora zakona, deputat Državne dume Andrej Lugovoj. "Mi ne pravimo sopstveni internet. Mi samo postavljamo rezervnu infrastrukturu. Mi ga uduplavamo lokalno, tako da bi naši građani mogli imati pristup internetu u slučaju bilo kakve nužde", rekao je Lugovoj za RIA Novosti. Pored toga, ruski sajber-prostor takođe bi bio pod centralizovanim nadzorom nadzorne regulatorne agencije "Roskomnadzor", poznatog po svojim aktivnostima vezanim za blokiranje zabranjenog sadržaja. Očekuje se da će mera biti pokrenuta samo u slučaju "pojave pretnje integritetu, stabilnosti i bezbednosti rada interneta u Rusiji", prema predloženom zakonu. Kako bi ostvarili "centralizovano upravljanje", zakonodavstvo predlaže obavezu internet provajdera da instaliraju opremu koja može otkriti izvor bilo kojeg internetskog saobraćaja. Predlog zakona je već pozdravilo Ministarstvo za komunikacije. Međutim, imajući u vidu obim ideje, prilično je teško predvideti kada bi postao efikasan ako se usvoji zakon. "Zadatak je globalni", rekao je zamenik ministra komunikacija Oleg Ivanov. "Definitivno ne može biti učinjeno u roku od godinu dana, trebalo bi nekoliko. Moramo da detaljno sagledemo, kada bi takav sistem mogao biti stvoren. Tada možemo razgovarati o realnom vremenskom okviru.", rekao je Ivanov.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.