Izvor: Vostok.rs, 14.Sep.2018, 15:52

RT: Poruka Vašingtona je jasna, uradite kako kažemo ili ćete biti kažnjeni - ministar energetike SAD

RT: Poruka Vašingtona je jasna, uradite kako kažemo ili ćete biti kažnjeni - ministar energetike SAD

Izvor: Vostok / RT

Obična konferencija za štampu američkog i ruskog ministra energetike iznenađujuće se pretvorila u predavanje o superiornosti i izuzetnosti Vašingtona, kada se američki zvaničnik osvrnuo na pitanje sankcija.

Iznenadna, ali ne i toliko neočekivana dreka sekretara SAD za energetiku Rika Perija dolazi kao odgovor na pitanje Marije Finošine sa RT-a o očiglednoj suprotnosti između američkih optužbi protiv Rusije zbog njenog navodnog korišćenja energetsog sektora kao političkog sredstva i Vašingtonovih pretnji da će svesti iranske prihode od izvoza nafte na "nulu".

Umesto rešavanja ovog problema, Peri, koji je govorio novinarima tokom pres konferencije sa ruskim ministrom energetike Aleksandrom Novakom, radije je objašnjavao da su SAD jednostavno u jedinstvenoj poziciji koja omogućava da se nametne njihova volja drugim zemljama, kao i prema Iranu, te da očekuje da će se i te druge zemlje obavezati.

"Poruka Iranu je da očekujemo od njih da budu prihvatljivi susedi, prihvatljivi članovi društva", rekao je Peri i dodao da to nije samo volja Vašingtona, već i "nekih suseda Irana".

Takođe je odlučio da ništa ne krije i otvoreno rekao da Saudijska Arabija, jedan od američkih glavnih saveznika na Bliskom istoku i dugogodišnji iranski glavni rival u regionu - "istinski podržava aktivnosti u koje smo uključeni, dok je ponašanje Teherana neprihvatljivo".

Peri je potom rekao da skoro svaka zemlja ima "odgovornost za svoje postupke u svetu" kao deo "globalnog društva". Štaviše, te odgovornosti se izgleda sastoje u liderstvu SAD, prema njegovim rečima.

Potom je otvoreno rekao novinarima:

"Oekujemo da će iranska vlada poštovati ono što smatramo civilizacijskim aktivnostima"

Pošto je očigledno završio objašnjavanjem osnova svetske politike po tumačenju Vašingtona, Peri je prešao na dodatne pretnje.

"Poruka iranskoj vladi je jasna: Ako ne možete učestvovati kao razumni građanin, postoje sankcije koje će vas koštati"


Peri je dodao da su "Sjedinjene Države danas u mogućnosti da pošalju poruku svim zemljama koje ne učestvuju na civilizovan način, i da će biti kažnjene".

On se ni nakon toga nije zaustavio, te je saopštio još jedno upozorenje, rekavši da postoji "mnogo različitih načina" za kažnjavanje, a da su sankcije protiv energetske industrije samo "jedan od njih". Govoreći to sve, Peri se ustvari nije zapravo dodatako pitanja koje mu je postavljeno.

U međuvremenu, možda bi bilo vredno razmisliti kako situacija sa međunarodnim odgovornostima i posebno Irana, izgleda izvan Vašingtona. U maju su se SAD povukle iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, takođe poznatim kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije, uprkos činjenici da je Teheran ispunjavao uslove iz sporazuma, a što je više puta potvrdila Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Potez SAD je jednoglasno osuđen od strane drugih potpisnika sporazuma, uključujući i glavne saveznike Vašingtona, a koji su se obavezali da će nastaviti podržavati sporazum. SAD su zatim dale ultimatum od 12 tačaka Iranu i odlučile da vrate sankcije prema Iranu.

Teheran ne pokazuje znake da će se povinovati pritisku SAD jer postepeno izbacuje dolar u spoljnotrgovinskoj trgovini, te je tužio Vašington pred najvišem sudom UN-a. Američki saveznici u Evropi, u međuvremenu, žele da se zaštite od eksteritorijalnih efekata sankcija SAD i održavaju svoje veze sa Teheranom, govoreći o potrebi da postanu manje zavisni od Vašingtona.

 

Nastavak na Vostok.rs...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.