RT: „Ponašajte se kao normalna zemlja!“ - SAD upozorile Kinu da ne izaziva „decenijske patnje“ i poštuje zakone

Izvor: Vostok.rs, 01.Nov.2018, 08:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: „Ponašajte se kao normalna zemlja!“ - SAD upozorile Kinu da ne izaziva „decenijske patnje“ i poštuje zakone

Izvor: Vostok / RT Vašington vrši pritisak na Peking, te da se ponaša kao "normalna zemlja" na svetskoj sceni, ponovio je Majk Pompeo, optužujući Kinu, ironično, da ne poštuje međunarodne zakone i pokušava da nametne "decenijske patnje" širom planete. "Veoma smo zabrinuti zbog toga što će Kina u mnogim zemljama širom sveta, u Africi, Centralnoj Americi i Latinskoj Americi, postaviti dužničke zamke koje će u tim zemljama prouzrokovati decenijske patnje", rekao je državni sekretar SAD, naglašavajući da je administracija Donalda Trampa "prva koja prepoznaje opasnost, a kojom je više nego voljna da se bavi".
 
"Kina je verovatno, dugoročno, najveći izazov, izazov nacionalnoj bezbednosti sa kojom se suočava naša zemlja."
 
Za SAD, među najvećim pretnjama koje predstavlja Kina je krađa intelektualne svojine, koju je Tramp obećao da će iskoreniti, ponovio je Pompeo. Optužbe od strane Ministarstva pravde protiv grupe kineskih obaveštajnih službenika koji su pokušali ukrasti tajne američke avijacije je najnoviji "mozaik naših strateških napora" da se suprotstavimo Pekingu, naglasio je diplomata. Sprovođenje svoje vizije "pravične i uzajamne trgovine" sa Kinom, takođe je jedan od glavnih ciljeva koje Bela kuća trenutno vodi. Rastuća ekonomsku moć Kine širom sveta usled tekućeg kinesko-američkog trgovinskog rata ostaje glavna briga, ukazao je Pompeo. U borbi protiv kineske pretnje, SAD će nastaviti da se uključuju u "višestruke napore" kako bi je primorale da se "ponaša kao normalna zemlja u trgovini i u skladu s pravilima međunarodnog prava", naglasio je Pompeo. Kineska direktna ulaganja u Afriku značajno su porasla tokom poslednjih  godina, posebno u Alžiru, Zambiji, Keniji, Republici Kongo i Nigeriji. Iako nema zvaničnih kineskih podataka, kineska vlada, banke i izvođači radova u afričke države su ovog veka uložili oko 143 milijarde dolara, procenjuje Kineska istraživačka inicijativa. Peking je takođe usmerio 250 milijardi dolara direktnih investicija u region Latinske Amerike i Kariba između 2015. i 2019. godine, pored 500 milijardi dolara u trgovini. Kinesko-američki trgovinski sukob ušao je u novu fazu nakon međusobnog povećanja carina u visini od ukupno oko 260 milijardi dolara za svaku stranu, a koje su stupile na snagu u septembru. Dok je Tramp uveo više carinskih mera kako bi prošlogodišnji trgovinski deficit od 375 milijardi dolara nadoknadio od druge najveće ekonomije sveta, Sjedinjene Države stalno uznemiruju Peking blizu njegovih obala, osporavajući suverenitet Kine nad Tajvanom, kao i Južnim i Istočnim kineskim morem, kroz princip "slobode plovidbe".

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.