RT: Pompeo obećao „niz akcija“, protiv Venecuele u „narednim danima“

Izvor: Vostok.rs, 22.Sep.2018, 08:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Pompeo obećao „niz akcija“, protiv Venecuele u „narednim danima“

Izvor: Vostok / RT

Vašington je obećao da će povećati pritisak na Venecuelu u narednim danima, dok je državni sekretar SAD Majk Pompeo obećao da će preduzeti "niz akcija" protiv vlade Nikolas Madura u "najboljem interesu" Venecuelanaca.

Odbijajući da precizira detalje plana Vašingtona, Pompeo je napomenuo da su SAD "odlučne da osiguraju da venecuelanski narod dobije svoj glas".

"Mislim da ćete u narednim danima videti niz akcija koje nastavljaju da povećavaju pritisak protiv čelnika venecuelskog rukovodstva koji rade direktno protiv najboljih interesa venecuelanskog naroda", rekao je Pompeo.

Venecuelansko rukovodstvo već dugo vremena optužuje SAD da pokušavaju da sruše vladu Nikolasa Madura. Dok uvode niz sankcija protiv političara i poslovne elite u zemlji, SAD i dalje insistiraju na tome da nastavljaju sa "mirnim povratkom demokratije" u Venecueli, iako je Donald Tramp prethodno saopštio da njegova administracija "ne odbacuje vojnu opciju". 

Ranije ovog meseca "Njujork tajms" je objavio da su se američki zvaničnici tajno sreli sa članovima opozicije u Venecueli kako bi razgovarali o akcionim planovima za rušenje Madura.
Venecuelanski ministar spoljnih poslova Horhe Areaca nazvao je sastanak još jednim dokazom američkih planova za intervenciju da "pomognu vojnim zaverenicima protiv Venecuele". Portparol Nacionalne bezbednosti SAD Geret Markvis je, međutim, naglasio da Tramp traži "mirni povratak demokratiji" u Venecueli, bez potvrđivanja ili poricanja da su se održavali takvi tajni sastanci.

Venecuelu je pogodio talas protesta protiv vlade, usred hiperinflacije u zemlji i pada globalnih cena nafte - glavne izvozne stavke Venecuele. Zemlja pogođena sankcijama i unutrašnjim problemima pati i od nedostatka roba i hrane, kao i porasta nezaposlenosti.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Pompeo: SAD pripremaju "akcije" protiv Venecuele

Izvor: VOA, 22.Sep.2018

Sjedinjene Države pripremaju "seriju akcija" za naredne dane, kako bi pojačale pritisak na vladu Venecuele, rekao je državni sekretar SAD, Majk Pompeo, za Foks njuz u petak. "Videćete u narednim danima seriju akcija koje nastavljaju da pojačavaju stepen pritiska protiv venecuelanskog vođstva,...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.