RT: Peking saopštio da sankcije SAD protiv Venecuele neće uspeti

Izvor: Vostok.rs, 28.Avg.2017, 21:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Peking saopštio da sankcije SAD protiv Venecuele neće uspeti


Izvor:
Vostok, RT

Najnovije sankcije Vašingtona prema Venecueli neće dati Beloj kući ono što želi, navodi se u saopštenju bliskog saveznika ove južnoameričke zemlje, Kine.

U petak je američki predsednik Donald Tramp potpisao izvršni nalog kojim se zabranjuje Amerikancima da trguju obveznicama koje je emitovala vlada Venecuele i njena državna naftna kompanija "PDVSA". Bela kuća je saopštila da taj novac podržava "diktaturu" predsednika Nikolasa Madura.

Peking je saopštio da sankcije neće uspeti.



"Sadašnji problem u Venecueli treba rešiti od strane venecuelanske vlade i njenih građana", saopštio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čuning.

"Iskustvo istorije pokazuje da spoljno mešanje ili jednostrane sankcije čine situaciju još komplikovanijom, te da ne pomažu u rešavanju stvarnog problema", dodao je Hua.

Kina i Venecuela imaju velike poslovne veze, prevashodno u trgovini naftom, gde zemlje imaju međusobni ugovor o pozajmici za naftu.

Venecuela duguje Kini više od 62 milijarde dolara za isporuke nafte.

Mnogi analitičari kažu da su krediti iz Kine i Rusije omogućili Venecueli da izvršava svoje obaveze.

U avgustu je ruska kompanija za naftu "Rosnjeft" saopštila da je uplatila šest milijardi dolara unapred državnoj naftnoj kompaniji Venecuele "PDVSA" za naftu.

U novembru 2016. godine, Rosnjeft je dobio 49,9 posto udela u venecuelanskoj kompaniji u vlasništvu SAD, distrubutera i prodavca nafte "Kitgo".

Vlasti SAD su potom ovu transakciju nazvale velikim problemom za nacionalnu bezbednost SAD-a i poslale pismo upozorenja predsedniku Donaldu Trampu.

Tramp je potom izuzeo "Kitgo" iz nedavne runde sankcija. Bela kuća je to objasnila kao pokušaj "ublažavanja štete američkom i venecuelanskom stanovništvu."

U aprilu su mediji izvestili da je "Kitgo" dao 500.000 dolara predsedničkom odboru predsednika Trampa preko svojih ispostava.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.