RT: Bagdadi je proizvod SAD-a, njegova smrt je i dalje otvoreno pitanje - Lavrov

Izvor: Vostok.rs, 02.Nov.2019, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Bagdadi je proizvod SAD-a, njegova smrt je i dalje otvoreno pitanje - Lavrov

Rusija i dalje ne može da potvrdi tvrdnje Vašingtona o likvidaciji vođe "Islamske države", izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, dodajući da su SAD na prvom mestu doprinele usponu terorističke grupe. Abu Bakr al Bagdadi, vođa zloglasne terorističke grupe "Islamska država", "ako je stvarno mrtav proizvod je Sjedinjenih Američkih Država", izjavio je ministar za rusku televiziju Rossiia 24. . "ISIS je kao takav nastao nakon ilegalne invazije SAD-a na Irak, propasti iračke države i puštanja ekstremista koje su Amerikanci prethodno držali tamo u zatvorima ..."
"Dakle, u određenoj meri Amerikanci su sada eliminisali sopstveni proizvod, ukoliko se to zaista i desilo."
    Lavrov je takođe rekao da ruska vojska još uvek nema dovoljno informacija da sa sigurnošću potvrdi da je samoproglašeni „kalif“ zaista mrtav. „Želimo da dobijemo dodatne informacije“, rekao je on. "Sve je to saopšteno trijumfalno i jubilarno. Ipak, naša vojska još uvek proučava to pitanje i ne može za sada da potvrdi mnoga američka saopštenja."
  Američki predsednik Donald Tramp pompezno je saopštio da su američke specijalne jedinice likvidirale terorističkog vođu u „odvažnoj noćnoj akciji“ na severozapadu Sirije, ali mnogi su njegovu izjavu sa skepticizmom prihvatili. Dok je Pentagon objavio snimke bespilotnih letelica, to je pružilo malo dokaza o samoj smrti vođe terorista. Njegovo telo, pronađeno ispod ruševina tunela, navodno je bačeno u more, ali dokazi za tu tvrdnju takođe u suštini ostaju tajni. Ranije je sirijski predsednik Bašar Asad takođe izrazio sumnju u sudbinu zloglasnog teroriste i rekao da bi ga Vašington mogao ponovo stvoriti „pod drugim imenom ili u drugoj osobi“, sugerišući takođe da bi Amerikanci mogli da ožive „Islamsku državu u celosti pod drugačijim imenom, ali sa istom svrhom". Izvor: Vostok / RT 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

ERDOGAN ŠALJE DŽIHADISTE U EVROPU? Turska najavljuje da će pripadnike ISIS vratiti u matične zemlje

Izvor: Blic, 02.Nov.2019

Ministar unutrašnjih poslova Turske Sulejman Sojlu izjavio je danas da će ta zemlja poslati zarobljene pripadnike Islamske države nazad u njihove matične zemlje, posebno istakavši kako Evropa ostavlja Tursku da sama rešava pitanje zarobljenike.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.