Predsjednik Feda optimist, najavio daljnje podizanje kamata

Izvor: SEEbiz.eu, 17.Jul.2018, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsjednik Feda optimist, najavio daljnje podizanje kamata

WASHINGTON – Predsjednik američkih Federalnih rezervi (Fed) Jerome Powell kaže da je američka ekonomija već nekoliko godina u usponu, da je tržište rada i dalje snažno, dok se inflacija kreće oko ciljanih 2,0 posto.

Predstavljajući polugodišnji izvjueštaj o monetarnoj politici Komitetu za bankarstvo američkog Senata, Powell je izrazio uvjerenje da je ne samo ekonomija u dobrom stanju, već i da će >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << se era stabilnog rasta nastaviti pod uvjetom da Fed bude donosio prave odluke o monetarnoj politici.

Powell je u pismenom svjedočenju Senatovom bankarskom odboru i njegovom odgovoru na pitanja o mogućem "trgovinskom ratu" uvelike potcijenio rizike i izjavio kako bi postojao pozitivan ishod ako bi pregovori vlasti u konačnici donijeli svijet nižih tarifa.

Dok je Powell izbjegao izravne kritike predsjednika Donalda Trumpa o tarifama  posebice iz Kine, ali i od američkih saveznika u Europi i drugdje, priznao je da su tarife "apsolutno" pogrešan pristup i rekao da bi Sjedinjene Države "to osjetile na nacionalnoj razini ako bi pristojbe ostale na snazi predugo".

Njegovo svjedočenje označilo je jednu od najsnažnijih afirmacija čelnika FED-a da je središnja banka dosegla svoje političke ciljeve nakon godina boreći se za izvlačenje zemlje iz duboke financijske krize i recesije.

"S odgovarajućom monetarnom politikom, tržište rada će ostati snažno i inflacija će ostati blizu 2 posto u idućih nekoliko godina", rekao je Powell u pripremljenim napomenama.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

OPTIMISTA Predsednik FED najavio dalje podizanje kamata

Izvor: Blic, 18.Jul.2018, 08:09

Predsednik američkih Federalnih rezervi (FED) Jerome Powell kaže da je američka ekonomija već nekoliko godina u usponu, da je tržište rada i dalje snažno, dok se inflacija kreće oko ciljanih dva odsto.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.