Pompeo zaprijetio Europi zbog zaobilaženja sankcija Iranu

Izvor: SEEbiz.eu, 26.Sep.2018, 09:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pompeo zaprijetio Europi zbog zaobilaženja sankcija Iranu

WASHINGTON - Američki državni tajnik Mike Pompeo obrušio se na platni sustav kojim Europska unija planira zaobići američke sankcije Iranu i poručio da to Washington neće dopustiti ni Europi ni bilo kome drugome, prenose agencije.

"Nećemo dopustiti da naše sankcije zaobilazi ni Europa ni itko drugi", rekao je američki šef diplomacije Mike Pompeo u utorak, dan pošto je Europa najavila svoj plan.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << />
Pompeo se okomio na sustav SWIFT kojim se nadziru bankovne međunarodne transakcije, piše agencija AFP.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnost Federica Mogherini najavila je u ponedjeljak da će EU stvoriti "posebno financijsko vozilo" (Special purpose vehicle - SPV) putem kojeg će se omogućiti Iranu da nastavi prodavati i naplaćivati naftu.

"To je nalik kompenzaciji. Kada kupujemo naftu iz Irana, novac će biti uplaćen na SPV. Ako zatim europska tvrtka proda neki stroj Iranu, plaćanje će se obaviti putem SPV-a", objasnio je europski diplomat i dodao da Iran može "jedino naftu ponuditi zauzvrat, ... a prihodima od nafte Iran može uvoziti robu".

Mike Pompeo najavio je u sjedištu UN-a da će situaciju s Europom i Iranom pozorno pratiti te je ironizirao da Europska unija nije najavila nikakve rokove za uvođenje tog SPV-a i da takav sustav još ne postoji.

"To je najkontraproduktivnija mjera koju je moguće zamisliti za mir i sigurnost u regiji i svijetu", rekao je Pompeo na forumu u New Yorku održanom protiv iranske vlade.

"Duboko sam razočaran", rekao je Pompeo, kako prenosi agencija dpa i dodao da može zamisliti "korumpirano" iransko vodstvo koje se "smije" kada čuje vijesti o takvom platnom sustavu.

Takav platni sustav samo će učvrstiti Iran "kao državu broj jedan koja sponzorira terorizam", poručio je Pompeo.

Washington će smatrati Iran odgovornim za bilo koji napad na američke interese, rekao je i nazvao Iran "odmetnutim režimom" te nabrojao koje sve skupine na Bliskom istoku ta zemlja podržava.

Nuklearni sporazum s Iranom sklopilo je 2015. šest svjetskih sila koje su se obvezale ukinuti toj zemlji međunarodne sankcije u zamjenu za njezino odustajanje od programa razvoja nuklearnog oružja. Sporazum je omogućio Iranu da izađe iz gospodarske izolacije, no povlačenjem iz sporazuma u svibnju američki predsjednik Donald Trump uspostavio je nove sankcije te zaprijetio drugim državama da mogu birati hoće li poslovati s Iranom ili sa Sjedinjenim Državama.

Novi niz sankcija SAD će uvesti 4. studenoga i njima izravno pogoditi iranski izvoz nafte te bankovne operacije.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.