Poljska: SAD, naš najmoćniji saveznik, povećaće kontingent svojih snaga za više od deset puta

Izvor: Vostok.rs, 19.Nov.2019, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljska: SAD, naš najmoćniji saveznik, povećaće kontingent svojih snaga za više od deset puta

SAD su odlučile da značajno povećaju svoje vojno prisustvo u Poljskoj, rekao je premijer Mateus Moravecki. "Sjedinjene Američke Države, naš najmoćniji saveznik, zahvaljujući naporima predsednika Andžeja Dude i ministra za nacionalnu odbranu, odlučile su da povećaju kontingent američkih snaga u Poljskoj za više od deset puta", rekao je u Moravecki u skupštini, prenose RIA Novosti. Letos su Varšava i Vašington potpisali zajedničku deklaraciju o vojnoj saradnji. Prema dokumentu, broj je trebalo da poraste za hiljadu ljudi sa sadašnjih 4,5 hiljade. Strane su se takođe složile o smeštaju vojske i opreme na teritoriji republike, a za mesto glavnog štaba izabran je Poznanj.
U Varšavi su saopštili da će se na taj način komanda američkih snaga na istočnom boku NATO-a preseliti u Poljsku. Šef vladajuće stranke Zakon i pravda, Jaroslav Kačinski je rekao u septembru, da u početku nije bilo plana za trajno američko prisustvo. Međutim, prema njegovim rečima, geopolitička situacija poslednjih godina "dovela je do promene položaja naših zapadnih saveznika, posebno Sjedinjenih Američkih Država".

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.