Pjongjang otkriva zašto je propao samit u Hanoju

Izvor: RTS, 28.Feb.2019, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pjongjang otkriva zašto je propao samit u Hanoju

Severna Koreja je tražila od SAD samo delimično ukidanje sankcija u zamenu za zatvaranje svog nuklearnog postrojenja Jongbjon, kaže severnokorejski ministar spoljnih poslova Ri Jong Ho. Donald Tramp poručio da će nastaviti pregovore sa Kim Džong Unom.
Ri Jong Hok rekao je da je razlog iznenadnog prekida samita između lidera SAD i Severne Koreje to što je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vašington zatražio od Pjongjanga da napravi jedan korak više ka nuklearnom razoružanju, prenosi agencija AP.

"Severna Koreja je iznela realističan predlog na samitu između severnokorejskog lidera Kim Džong Una i predsednika SAD Donald Trampa, ali je Vašington insistirao da Pjongjang napravi još jedan korak više od zatvaranja nuklearnog postrojenja Jongbjon", izjavio je severnokorejski ministar.
Ri Jong Hok je na konferenciji za novinare rekao da je Pjongjang ponudio trajno demontiranje celokopne proizvodnje nuklearnog materijala, uključujući plutonijuma i urana, prenosi Rojters.
Severna Koreja je, prema njegovim rečima, zatražila od Vašingtona delimično, a ne potpuno ukidanje sankcija – što je u suprotnosti sa ranijom tvrdnjom Donalda Trampa.
Naime, predsednik SAD je ranije rekao da sporazum nije postignut zbog zahteva Severne Koreje da se, u zamenu za denuklearizaciju, u potpunosti ukinu američke sankcije.
Drugi samit američkog predsednika i severnokorejskog lidera završen je danas u Hanoju bez dogovora, ali je Donald Tramp u razgovoru sa japanskim i južnokorejskim vođama poručio da će nastaviti pregovore o denuklearizaciji sa Kim Džong Unom.
I severnokorejska agencija KCNA javila je da su Kim i Tramp odlučili da nastave produktivne razgovore, kako bi rešili probleme o kojima su diskutovali u Hanoju.
Dvojica lidera imala su konstruktivnu i iskrenu razmenu stavova o praktičnim pitanjima u cilju otvaranja nove ere u unapređenju međusobnih odnosa, javlja KCNA.
Kako je saopšteno, oni su uvideli da su napori i proaktivne mere koje su obe strane preduzele zarad smanjenja napetosti i postizanja mira, bili izuzetno značajni za unapređenje međusobnog poverenja i da suštinski menjaju nepoverenje i neprijateljski odnos koji decenijama postoji između dve zemlje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ho: Severna Koreja tražila samo delimično ukidanje sankcija

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Feb.2019

Severna Koreja je osporila navode predsednika SAD Donalda Trampa o razlozima neuspeha samita lidera dve zemlje u Hanoju. Šef severnokorejske diplomatije Ri Jong Ho je rekao da je Pjongjang tražio samo delimično ukidanje sankcija u zamenu za zatvaranje glavnog nuklearnog postrojenja u zemlji, i da...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Severna Koreja: Nismo tražili potpuno ukidanje sankcija

Izvor: Danas, 01.Mar.2019, 11:36

EPASastanak u Vijetnamu je drugi susret Donalda Trampa i Kim Džong Una Severna Koreja negira tvrdnje američkog predsednika Donalda Trampa da je na samitu u Vijetnamu traženo potpuno ukidanje sankcija. Severnokorejski ministar inostranih poslova Ri Jong Ho kaže da je traženo samo delimično ukidanje...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.