Peking: Glavna pretnja bezbednosti na Bliskom istoku egoistična i jednostrana politika Vašingtona

Izvor: Vostok.rs, 27.Nov.2019, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peking: Glavna pretnja bezbednosti na Bliskom istoku egoistična i jednostrana politika Vašingtona

Jedan od glavnih faktora napetosti i pretnji bezbednosti na Bliskom istoku je egoistična i jednostrana politika Vašingtona, saopštio je pomoćnik ministra spoljnih poslova Kine Čeng Sjaodung. „SAD imaju ogroman uticaj na Bliski istok, vode egoističnu i jednostranu politiku koja donosi dobrobit jakima na račun slabih, što ostaje glavni faktor teškog položaja u sferi bezbednosti koji se vidi u regionu“, rekao je Sjaodung na otvaranju Bliskoistočnog foruma za bezbednost u Pekingu. Osim aktivnosti SAD, Sjaodung je nazvao etničke, geopolitičke i verske nesuglasice kao razlog nestabilnosti u regionu. „Globalni svet će ostati samo iluzija, bez osiguranja bezbednosti na Bliskom istoku“, dodao je on. Ranije je i ministar spoljnih poslova Vang Ji saopštio da su Sjedinjene Američke Države najveći izvor nestabilnosti na svetu, te da njihovi političari obilaze svet i neutemeljeno blate Kinu.
Na sastanku s holandskim ministrom spoljnih poslova Stefom Blokom na marginama susreta ministara spoljnih poslova grupe G20 u japanskom gradu Nagoji, Vang nije štedeo reči da kritikuje SAD. „Sjedinjene Američke Države zalažu se za jednostranost i protekcionizam nanoseći time štetu multilateralizmu i multilateralnom trgovinskom sistemu. Ta je država već postala najveći svetski destabilizujući činilac", prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine Vangovu izjavu. „Neki američki političari napadali su Kinu širom sveta, bez dokaza. Sjedinjene Američke Države su iz političkih razloga koristile državni aparat da bi se grubo umešale u unutrašnje kineske poslove, nastojeći na taj način da naškode jednoj zemlji i sistemu kao i stabilnosti Hongkonga i njegovom prosperitetu", dodao je Vang. Vang je rekao i da su razvoj i rast Kine neizbežan istorijski trend koji ne može zaustaviti nijedna sila.  
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.