Patrušev: Treba odati priznanje umeću Amerikanaca da upravljaju netačnim informacijama

Izvor: Vostok.rs, 24.Nov.2018, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrušev: Treba odati priznanje umeću Amerikanaca da upravljaju netačnim informacijama

Sekretar Saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev izjavio je da treba odati priznanje Sjedinjenim Američkim Državama za veštinu preokretanja informacija, te da su optužbe SAD na račun Rusije o narušavanju Sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa pokušaj da se skrene pažnja s odnosa samog Vašingtona prema tom dokumentu.
„Treba odati priznanje umeću Amerikanaca da upravljaju netačnim informacijama. Iza rečitih, obimnih razmišljanja Stejt departmenta SAD o diplomatskim koracima krije se pokušaj da se Rusija optuži za narušavanje Sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa i da se pažnja svetske javnosti skrene sa činjenice da same SAD narušavaju taj sporazum“, rekao je Patrušev novinarima. Nakon sastanka s pomoćnikom predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom, Patrušev je rekao da je američkom kolegi preneo zabrinutost Rusije zbog planova SAD o razmeštanju sistema za protivraketnu odbranu i ofanzivnih bespilotnih letelica. Patrušev je naveo da Vašington potpuno ignoriše veoma ozbiljna pitanja, kao što je mogućnost korišćenja univerzalnih lansirnih uređaja na američkim bazama za protivraketnu odbranu u Rumuniji i Poljskoj. Reč je o uređajima koji mogu da lansiraju krstareće rakete tipa „tomahavk“. On je naveo da SAD razrađuju tehnologije za proizvodnju projektila koji su zabranjeni Sporazumom o raketama malog i srednjeg dometa. Prema njegovim rečima, SAD proizvode ofanzivne dronove koji odgovaraju terminu „krstareća raketa“ iz sporazuma.  „Važno je to što ove informacije potvrđuju čak i izjave američkih nezavisnih eksperata“, dodao je Patrušev.  Sekretar Saveta za bezbednost Rusije je istakao da Moskva pažljivo reaguje na sve zahteve SAD i da im dostavlja detaljne podatke koji potvrđuju da ne narušava Sporazum o raketama srednjeg i malog dometa, te da je spremna da nastavi podroban, neispolitizovan razgovor na ekspertskom nivou o tom sporazumu. Predsednik SAD Donald Tramp je u oktobru saopštio da SAD ne nameravaju da poštuju Sporazum o raketama srednjeg i malog dometa, jer ga Moskva narušava. Komentarišući istupanje iz tog sporazuma, Tramp je izjavio da će Vašington nastaviti da razvija svoje naoružanje. 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.