Izvor: Radio 021, 25.Okt.2020, 17:45

Papa imenovao 13 novih kardinala, među njima i prvi Afroamerikanac iz SAD

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja imenovao je 13 novih kardinala, a među njima je i vašingtonski nadbiskup Vilton Gregori koji će postati prvi crni crkveni velikodostojnik iz SAD na toj funkciji.

Tokom neočekivane objave sa njegovog prozora na Trgu Svetog Petra, papa Franja je okupljenim vernicima danas rekao da će crkveni velikodostojnici biti promovisani u kardinale na ceremoniji 28. novembra.

Među 13 novih kardinala su i Italijan Ranijero Kantalamesa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << dugogodišnji apostolski propovednik u Vatikanu, kao i nadbiskupi Kigalija, Kapiza i Santjaga, Antoan Kambanda iz Ruande, Hose Feurte Advinsula sa Filipina i Čileanac Selestino Aos.

Novi kardinali mlađi od 80 godina automatski postaju članovi konklave koja će birati narednog papu.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Vilton Gregori - prvi afroamerički kardinal i aktivista za ljudska prava

Izvor: VOA, 25.Okt.2020

Papa Franja rekao je u nedelju da će imenovati 13 novih kardinala iz osam zemalja, među kojima je i prvi Afroamerikanac  - Vilton Gregori,  progresivni nadbiskup prestonice Vašingtona, prenosi Rojters. Papa je u nenajavljenom obraćanju u nedelju rekao da je Gregori izabran sa drugima iz Ruande,...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.