Palmer: Amerika želi se Beograd i Priština vrate za pregovarački sto

Izvor: RTS, 03.Sep.2019, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palmer: Amerika želi se Beograd i Priština vrate za pregovarački sto

Američki izaslanik za Balkan Metju Palmer izjavio je danas, na završnici Strateškog foruma na Bledu, da kada se Beograd i Priština vrate za pregovarački sto, SAD mogu imati ključnu ulogu u nastojanje da obe strane ostanu privržene procesu pronalaženja rešenja i fokusirane na postizanje sporazuma. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio na Bledu da je za države regiona članstvo u EU postala bajka i daleka budućnost. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Metju Palmer je istakao da SAD žele da doprinesu da se Beograd i Priština vrate za pregovarački sto.

Palmer očekuje da će nova kosovska vlada imati pozitivan stav prema dijalogu i da će ukinuti takse na robu iz centralne Srbije.
"Prvo je važno da se strane vrate za pregovarački sto. SAD očekuju da nova kosovska vlada bude za dijalog i ukine takse. Dalje želimo da uverimo (šef srpske diplomatije) Ivicu Dačića i (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića da je kampanja za povlačenje priznanja Kosova kontraproduktivna i da samo truje atmosferu", objasnio je Palmer.
Izaslanik SAD za Balkan je rekao da je Vašington njegovim imenovanjem demonstrirao odgovornost prema zahtevima koje je imao sa Balkana, ali i iz Evrope.
"Čuli smo iz regiona i od evropskih partnera da SAD nisu dovoljno angažovane i prisutne na Balkanu. Moj cilj je da budem prisutan u regionu, da putujem širom Evrope i sarađujem sa partnerima na zajedničkim ciljevima", objasnio je Metju Palmer dodajući da se radi o podršci u oblastima vladavine prava, slobode medija, transparentnosti.
Palmer je rekao da želi da utiče na integracije Zapadnog Balkana u evroatlantske institucije, jer je to u skladu sa strategijom i prioritetima SAD.
"Imamo velike ciljeve pomoći Severnoj Makedoniji i Albaniji da započnu pristupne pregovore sa EU, Srbiji i Kosovu da se vrate u dijalog i uspostave dogovor o normalizaciji odnosa, što će im otvoriti evropski put. Sa BiH ćemo raditi na svim nivoima pružajući podršku sprovođenju dubokih reformi i funkcionalnosti", naglasio je Palmer.
"Mi na Zapadnom Balkanu uskoro ćemo izumreti čekajući na EU"
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je danas na Bledu da je za države Zapadnog Balkana članstvo u Uniji postala bajka i daleka budućnost, a da su tim zemljama potrebne bliska budućnost i iskrenost iz Brisela.
Dačić je na šaljiv, ali i ozbiljan način, rekao da nove Evropske komisije očekuje da više ne laže i da lepo kažu - "ima li ili nema ulaska u EU".
"To šta će da bude za 30 godina to je kao kada vašoj deci obećavate kada porasteš dobićeš nešto. Nama na Zapadnom Balkanom ne može to više da se priča, jer smo porasli. Ne da smo porasli nego ćemo uskoro da odumremo čekajući na EU. Ovaj koji je u Turskoj započeo pregovore biće da je umro. Ja sam započeo pregovore u Srbiji, još sam živ", dodao je.
Podsetio je da će u oktobru biti održan Evropski savet gde će Francuska verovatno tražiti, kako kaže, da se u odluke stavi da nema proširenja dok se ne okončaju reforme Unije.
"Otvoreno pitam šta nam sada EU može ponuditi. Na primer Severna Makedonija i Grčka su postigle dogovor, i šta će da dobiju. One su trenutno dobile zajedničko predsedavanje Berlinskim procesom zajedno sa Bugarskom. Čestitam vam na tome, to je velika stvar", rekao je Dačić, a zatim upitao šta će Beograd i Priština dobiti ako postignu kompromis.
Primetio je i da je pitanje izvesnosti opstanka EU na najnižem nivou.
"Ima mnogo licemerja oko teme proširenja"
Šef diplomatije Severne Makedonije Nikola Dimitrov poručio je novoj Evropskoj komisiji da bi trebalo da se fokusira na rezultat i da ne propusti šanse za uspeh kroz proširenje.
Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da želi da buduća Komisija ostvari prodor narednih godina po pitanju procesa proširenja, te da bi voleo da BiH dobije veću podršku Brisela.
Srđan Darmanović, šef diplomatije Crne Gore, očekuje od nove Evropske komisije iskren pristup procesu proširenja, dodajući da je to dvosmerni proces.
Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova Mađarske, ukazuje da ima mnogo licemerja oko teme proširenja.
"Kada pitate kolege iz zemalja članica da li podržavaju proširenje kažu: naravno, to je veoma važno. Ali, kada dobijemo šansu da donesemo odluku i ubrzamo taj proces - odluke se ne donose. Mi koji živimo u komšiluku, znamo da proširenje nije samo u interesu Zapadnog Balkana, već je i naš interes, interes Unije", rekao je Sijarto.
Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu nada se da se pitanje proširenja neće razmatrati svaki put kada nova Evropska komisija stupa na dužnost.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.