Novo američko izvješće: Islamska država slabi

Izvor: SEEbiz.eu, 05.Feb.2016, 09:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo američko izvješće: Islamska država slabi

WASHINGTON - Islamska država ima 25.000 boraca u Siriji i Iraku, što je manje od ranije procjene od oko 31.000, kaže američko izvješće obavještajnih službi koje je u četvrtak objavila Bijela kuća.

Američki dužnosnici kazali su da je do smanjivanje broja od oko 20 posto došlo zbog žrtava u redovima IS-a i većeg broja dezertera te naglasili da izvješće pokazuje da američki napori donose rezultate.

"Smanjivanje broja spoj je žrtava na terenu, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << dezertera, posljedica unutarnjih disciplinskih mjera, te manjeg broja novih članova i poteškoća s kojima se suočavaju strani borci koji žele doći do Sirije", rekla je Emily Horne, glansogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Nove procjene "znače da IS i dalje predstavlja značajnu prijetnju", ali su brojke ipak manje, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

Borbeni napori koalicijskih partnera SAD-a donose učinka u sukobu protiv Islamske države, rekao je Earnest, dodajući da su takvom rezultatu doprinijele i iračke sigurnosne snage i plemenske milicije te umjerene oporbene skupine u Siriji.

Naglasio je da se zbog međunarodnih napora počeo smanjivati i broj stranaca koji se priključuju tom džihadističkom pokretu.

"IS ima više poteškoća nego ranije u popunjavanju svojih redova, a dugo smo svjesni potrebe suradnje međunarodne zajednice u zaustavljanju odlaska stranih boraca u regiju", naglasio je Earnest.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.