Neuspešno okupljanje ekstremnih desničara u Vašingtonu

Izvor: VOA, 13.Avg.2018, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neuspešno okupljanje ekstremnih desničara u Vašingtonu

Godinu dana posle protesta nacionalista koji se zalažu za superiornost belaca, koji je doveo do pogibije jedne žene u Šarlotstvilu u Virdžiniji, organizatori protesta „Ujedinimo desnicu“ su došli sa svojom porukom u američku prestonicu, u park ispred Bele kuće. Kontra-demonstranti su se takođe okupili, u značajno većem broju.  Nedelja u Vašingtonu. Oko dvadesetak pripadnika grupe belačkih nacionalista “Ujedinimo desnicu” okupilo se u glavnom gradu. “Živimo u političkoj klimi gde organizacija NAACP štiti prava crnaca, Liga protiv defamacije štiti Jevreje a niko se ne zalaže za belce i to mora da se promeni”, poručio je organizator protesta Džejson Kesler. Organizatori su zatražili dozvolu za skup oko 400 demonstranata u Vašingtonu. Međutim, mnogo manje se zaista pojavilo. Drugi protest “Ujedinimo desnicu” održan je godinu dana posle prvog, u kojem su uglavnom belci marširali u Šarlotsvilu, gradu u kojem se nalazi Univerzitet Virdžinije. Napetost na tom protest je prerasla je u nasilje kada je jedan od belačkih nacionalista uleteo kolima u gomilu demonstranata i ubio jednu devojku. Na protestu u nedelju, vlasti u prestonici su izbegle reprizu događaja iz Šarlotvila razdvajanjem demonstranata. ​“Svi u zemlji čuju za ovakve događaje pomisle – okupljaju se pristalice ideje belačke superiornosti -  i mislim da je važno da drugi ljudi izađu na ulice I kažu – mi nismo takvi, nećemo tolerisati takve ljude u našoj zemlji. Mogu da se vrate odakle su došli”, rekao je učesnik kontra-demonstracija Džesi Belski. Pa ipak, tenzije su bile pojačane dok su demonstranti i aktivisti primenjivali svoje pravo na slobodu govora. “Bez obzira na poruku koju hoće da prenesu, nama se to ne dopada, ali kao što smo mi ovde i oni imaju isto pravo da budu tu. Ja to uviđam. Ne slažem se sa onim što govore, ali mi smo tu, oni su tu i svi imaju slobodu govora”, istakla je učesnica kontra-demonstracija Marša Gejsu. Organizatori skupa “Ujedinimo desnicu” ove godine nisu ni blizu ostvarili svoj cilj kada je reč o broju učesnika. Dvadesetak demonstranata koji su došli u prestonicu ubrzo su je napustili kako je kiša počela da pada. Predsednik Tramp osudio je nasilje u Šarlotsvilu prošlog avgusta ali je pokušao da rasporedi krivicu ravnomerno navodeći da je nasilje poteklo sa “raznih strana.” Ove godine je u tvitu pre protesta apelovao na Amerikance da budu jedinstveni.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Neuspešno okupljanje ekstremnih desničara u Vašingtonu

Izvor: VOA, 13.Avg.2018

Godinu dana posle protesta nacionalista koji se zalažu za superiornost belaca, koji je doveo do pogibije jedne žene u Šarlotstvilu, organizatori protesta „Ujedinimo desnicu“ su došli sa svojom porukom u američku prestonicu. Kontra-demonstranti su se takođe okupili, u značajno većem broju

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.