Naručili prve lovce F-15 za hipersonično oružje: Ugovor vredan 23 milijarde dolara

Izvor: B92, 14.Jul.2020, 13:08

Naručili prve lovce F-15 za hipersonično oružje: Ugovor vredan 23 milijarde dolara

Vašington -- Pentagon je poručio prve modernizovane lovce F-15EIKS koji mogu da nose hipersonično oružje, saopštila je kompanija Boing.

"Vazduhoplovne snage SAD potpisale su sa Boingom ugovor vredan skoro 1,2 milijarde dolara za proizvodnju prve partije (od osam) savremenih lovaca F-15EIKS. Taj lovac nosi više oružja nego bilo koji drugi lovac njegove klase i u stanju je da lansira hipersončno oružje dužine oko sedam metara i težine oko 3,2 tone", navedeno je u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dokumentu.

Pored toga, američke vazduhoplovne snage su najavile trajni ugovor o nabavci neodređenog broja tog modela lovaca u iznosu od 23 milijarde dolara.

"U planovima se pominje 144 aviona", dodaje se u dokumentu.

Prema izveštaju sa sajta američkog vazduhoplovstva, prvih osam aviona će biti raspoređeno na avio-bazi Eglin na Floridi, gde će učestvovati u testiranjima. Prve dve letelice trebalo bi da budu proizvedene u drugom kvartalu sledeće godine, a preostalih šest – 2023. godine. Ubuduće bi trebalo da zamene F-15C/D.

Časopis Nešenal interest piše da je taj avion, za razliku od drugih, čak i savremenijih modela - uključujući F-35, u stanju da dostigne brzinu veću od tri maha, što omogućuje da hipersonično oružje dobije dobru startnu brzinu. F-35, s jedne strane, ima dvostruko manju brzinu, a s druge strane, hipersonično oružje takvih dimenzija ne može da stane u njegov prostor za čuvanje oružja.

Ranije je pomoćnik direktora za hipersonična istraživanja Pentagona Majk Vajt izjavio da SAD zaostaju za Rusijom u oblasti hipersoničnog oružja budući da je Vašinton još davno odlučio da odustane od primene takvih tehnologija u novim sistemima naoružanja i oslonio se na druge vojne komponente, prenosi Sputnjik.

Inače, Rusija je do sada testirala nekoliko vrsta hipersoničnih raketa koje se mogu lansirati sa brodova, podmornica, ali i sa kopna i iz vazduha. Radi se o raketama Cirkon, Avangard i Kindžal, a prema najavama ruskih zvaničnika, radi se na razvoju još desetak projekata.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.