Nameću vojni, politički uticaj  od Baltika do Jadrana

Izvor: B92, 19.Okt.2018, 22:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nameću vojni, politički uticaj " od Baltika do Jadrana"

Vašington -- Pomoćnik državnog sekretara SAD u Birou za evropske i evroazijske poslove Ves Mičel izjavio je da rivali šire politički, vojni i trgovinski uticaj na Balkanu.

Stejt department saopštio je da je Mičel to poručio na konferenciji Atlantskog saveta održanoj u Vašingtonu, na kojoj je podsetio da se sledeće godine obeležava tri decenije od kraja komunizma u Evropi.

"Pre skoro >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 30 godina nacije širom centralne Evrope, mnoge od njih sa drevnom tradicijom nezavisnosti, oslobođene su duge komunističke tiranije", naveo je Mičel.

Primetio je, međutim, da danas postoji novo nadmetanje za uticaj u svetu.

"Današnje geopolitičko nadmetanje snažno se oseća u centralnoj i istočnoj Evropi. Od Baltika do Jadrana, širom Balkanskog poluostrva i kroz Kavkaz rivali Amerike šire sopstveni politički, vojni i trgovinski uticaj. Rusija je ponovo vojni faktor u ovom regionu, nakon invazije u Gruziji i Ukrajini. Daleko preko (sopstvene) granice, u zemljama centralne Evrope, Rusija koristi manipulativnu energetsku taktiku, korupciju i propagandu kako bi iznutra oslabila zapadne nacije i potkopala njihove veze sa SAD", rekao je Mičel.

Konstatovao je i da je prvi put u istoriji Kina postala veliki igrač u centralnoj i istočnoj Evropi, navodeći da Peking koristi diplomatiju "dužničke knjige" da akumulira infrastrukturu i natera manje nacije na ustupke.

"Ova taktika odraz je kineskog ponašanja na međunarodnom nivou, gde je Peking angažovan u nepoštenoj trgovinskoj praksi koja uključuje krađu IP adresa, privrednu špijunažu i damping cene", kazao je Mičel.

Podsetio je da je 2008. godine Kina investirala manje od milijarde dolara u Evropi, a 2017. kineske strane direktne investicije u Evropi iznosile su 42 milijarde dolara, a ukupne investicije 318 milijardi dolara.

Poslednjih godina, dodao je, Kina je preuzela kontrolu nad 360 evropskih kompanija i sada poseduje ili kontroliše skoro desetinu celokupnih lučkih kapaciteta Evrope.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.