NAJNOVIJA PRETNJA VAŠINGTONA: Turskoj sledi teška kazna ukoliko kupe ruski S-400, čeka se odgovor Ankare

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Apr.2021, 23:13

NAJNOVIJA PRETNJA VAŠINGTONA: Turskoj sledi teška kazna ukoliko kupe ruski S-400, čeka se odgovor Ankare

Isporuke ruskih PVO sistema izazvale su duboku krizu u odnosima Turske i Sjedinjenih Američkih Država

SAD su pozvale Tursku i druge partnere da odustanu od kupovine ruske vojne tehnike, uključujući sisteme S-400, naglasivši da se ti ugovori mogu naći pod američkim sankcijama, saopštio je američki Državni sekretar Entoni Blinken tokom onlajn-diskusije sa novinarima.

- Vrlo je važno za ubuduće >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da Turska i svi saveznici i svi američki saveznici i partneri izbegavaju dalju kupovinu ruskog naoružanja, uključujući dodatne sisteme S-400, što Rusiji donosi prihode, pristup i uticaj. Bilo kakve značajne transakcije sa ruskim vojnim organizacijama mogu se naći pod dejstvom zakona CAATSA. I to odvojeno i kao dopuna već uvedenim sankcijama - rekao je Blinken.

Krajem prošle godine Vašington je uveo sankcije Sekretarijatu za vojnu industriju Turske zbog kupovine ruskih sistema S-400. Prema rečima Majka Pompea koji se nalazio na čelu Stejt departmenta, uvođenje ograničenja šalje se "jasan signal" da SAD nameravaju u punoj meri da realizuju tačku 213 zakona "O borbi protiv američkih protivnika putem sankcija".

Isporuke ruskih PVO sistema S-400, koje su izazvale krizu u odnosima Turske i Sjedinjenih Američkih Država, počele su sredinom jula 2019. godine.

Vašington je zahtevao da Ankara odustane od dogovora i zauzvrat kupi američke sisteme "Patriot", preteći da će odložiti ili čak otkazati prodaju najnovijih lovaca F-35 Turskoj, kao i da će uvesti sankcije u skladu sa Zakonom o suprotstavljanju američkim protivnicima posredstvom sankcija. Ankara je odbila da učini ustupke i nastavila pregovore o dodatnoj seriji S-400.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.