Misteriozni sindrom kosi zvaničnike po Beloj kući?

Izvor: B92, 18.Maj.2021, 09:52

Misteriozni sindrom "kosi" zvaničnike po Beloj kući?

Vašington -- Bela kuća još istražuje slučajeve misteriozne bolesti pošto su krajem 2020. dva državnika u Vašingtonu doživela iznenadne simptome slične Havanskom sindromu.

Jedan slučaj dogodio se blizu velikog travnjaka na južnoj strani Bele kuće kada je jednom čelniku iznenada pozlilo. Imao je glavobolju i nesanicu, što spada u samo blage simptome, te ih je izgubio posle nedelju dana.

Drugi funkcioner takođe je imao napad u blizini ulaza u Belu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kuću, potvrđeno je za CNN od strane dva izvora. Međutim, ovaj državnik imao je ozbiljnije simptome, pa mu je bila potrebna lekarska pomoć

Obaveštajni krugovi još uvek nisu sigurni šta uzrokuje ove simptome. CNN je dobio potvrdu iz više izvora da je "bolest" dijagnostifikovana kod dvojice članova Veća za nacionalnu sigurnost u novembru 2020. godine, jedan dan posle predsedničkih izbora, odnosno drugi slučaj nekoliko nedelja kasnije.

Inače, Havana sindrom nije nepoznanica u američkim obaveštajnim i diplomatskim krugovima. Od njega je oboljelo više od 100 diplomata, špijuna i vojnika širom sveta.

Prema navodima svetskih medija slučajevi izazivaju veliku zabrinutost. Istražitelji pokušavaju pet godina da objasne neobična iskustva o kojima su izveštavali američke diplomate i drugi zaposleni američke vlade na Kubi, u Rusiji, Kini i dr.

Žrtve Havanskog sindroma opisuju iznenadnu vrtoglavicu, glavobolju i pritisak u glavi ponekad praćen izrazitim šumom u ušima. Neki kažu da su im simptomi nestajali tako što bi prešli u drugu prostoriju, pa bi se tek onda vratili.

Svetski mediji ističu da broj slučajeva raste na svetskom nivou, a "Njujork tajms" tvrdi da je u poslednjih pet godina registrovano više od 130 slučajeva širom planete.

CNN piše da detektovanih slučajeva ima i u Evropi.

SAD su u decembru 2020. godine prvi put je ponudio objašnjenje misterioznih simptoma koje su imale američke diplomate u ambasadi u Havani, po čemu je sindrom i dobio ime.

Simptomi odgovaraju "uticajima energije usmerene pulsirajuće radio frekvencije", objavljeno je tada u izveštaju Nacionalne akademije za nauku i inženjerstvo.

Havanski sindrom bio je predmet intenzivnih spekulacija zbog prirode simptoma i lokacija predstavništva poput Kube, Kine, ali i ćutanja američke vlade o ovoj pojavi. Međutim, izveštaj od prošle godine predstavlja prvo zvanično objašnjenje Vašingtona o misterioznoj bolesti, iako ono nije definitivno prema navodima svetskih medija.

Pored frekvencije, u izveštaju se navodi i "mogućnost više povezanih faktora, među kojima su psihološki i socijalni faktori".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Misteriozna bolest u Bijeloj kući

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Maj.2021

Bijela kuća istražuje slučajeve misteriozne bolesti nakon što su krajem prošle godine dva zvaničnika u Vašingtonu imala simptome slične sindromu Havana od kojeg je ranije širom svijeta oboljelo više od 100 diplomata, špijuna i vojnika.    Jedan slučaj dogodio se blizu velikog travnjaka...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.