MMF: Trgovinske napetosti prijetnja su rastu globalne ekonomije

Izvor: SEEbiz.eu, 16.Jul.2018, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF: Trgovinske napetosti prijetnja su rastu globalne ekonomije

WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je kako bi trgovinske napetosti između SAD-a, Kine i Europske unije mogle ugroziti globalni rast ekonomije.

Odluka predsjednika SAD-a Trumpa o nametanju carina na uvoz iz Kine, Europske unije i sjevernoameričkih partnera izravno prijeti rastu svjetske ekonomije, upozorili su iz MMF-a. Politička nesigurnost u Europi sve je veća, posebice s problemima oko >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Brexita i ekonomskih uvjeta u Africi koji bi mogli uzrokovati novi val migracija u Europu.

Iz MMF-a napominju kako je rast u zemljama razvijene ekonomije poput SAD-a i Kine zasad stabilan, ali je usporio te se do kraja 2018. godine očekuje smanjenje od 0,1 posto u odnosu na prethodna mjerenja u travnju.

Američka financijska institucija upozorila je vlade kako bi nejednakost u prihodima i smanjenje rasta trebali biti prioritet. Financijsko tržište zasad je stabilno, no cijene imovina su pod rizikom naglih promjena ukoliko se rast ne nastavi. Sve to posebno ovisi o Federalnim rezervama SAD-a, s obzirom na to da centralna banka planira povećati kamatne stope.

Rast cijena energetskih zaliha pomoći će izvoznicima, no naštetiti uvoznicima. Međunarodni monetarni fond nije direktno prognozirao što će se dogoditi kada SAD u studenom primijeni planirane sankcije za Iran.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.