Lavrov: Na listu neprijateljskih zemalja se neće dugo čekati

Izvor: Vostok.rs, 28.Apr.2021, 11:34

Lavrov: Na listu neprijateljskih zemalja se neće dugo čekati

Ruska vlada će uskoro predstaviti listu neprijateljskih zemalja. Kriterijumi su jasni, neće se dugo čekati, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za RIA Novosti. "Vlada ima konkretna uputstva, kriterijumi kojima se rukovodimo u ovom poslu su jasni. Dakle, mislim da se neće dugo čekati", rekao je ministar. 15. aprila Sjedinjene Države uvele su nove sankcije protiv Rusije, pogađajući 32 pojedinca i udruženja. Sankcije takođe zabranjuju američkim finansijskim institucijama da kupuju ruske državne obveznice. Pored toga, Vašington je objavio o proterivanju 10 članova ruske diplomatske misije. Sledećeg dana Ministarstvo spoljnih poslova najavilo je uzvratne mere, uključujući srazmerno proterivanje američkih diplomata, ukidanje aktivnosti u zemlji američkih fondova i NVO pod kontrolom Stejt departmenta i drugih američkih vladinih agencija, zabranu ulaska u Rusiju za osam sadašnjih i bivših zvaničnika i ličnosti iz Sjedinjenih Država, a takođe i poziv ambasadoru Džonu Salivanu da otputuje u Vašington na konsultacije. Šef diplomatske misije otputovao je u glavni grad SAD 22. aprila. Paralelno s tim, prošle nedelje je predsednik Vladimir Putin potpisao ukaz kojim se stranim diplomatskim misijama koje se bave neprijateljskim aktivnostima ograničava zapošljavanje radnika u Rusiji. Ugovori o radu koji su prethodno zaključeni sa pojedincima, čiji broj premašuje broj utvrđen od strane ruske vlade, podležu raskidu. Portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova podsetila je da je pravljenje liste izazvano „apsolutno neprijateljskim postupcima“ Sjedinjenih Država koje su uvele nove sankcije Moskvi i najavile proterivanje diplomata.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Lavrov: Šizofrene note se provlače kroz izjave nekih ličnosti iz Vašingtona

Izvor: Vostok.rs, 28.Apr.2021

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je u intervjuu za RIA Novosti nazvao reči nekih američkih zvaničnika o sankcijama protiv Ruske Federacije šizofrenim, navodeći kao primer izjavu portparola Bele kuće Džen Psaki. "A negde se čak i šizofrene note provlače kroz izjave nekih ličnosti...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.