Kristalina Georgijeva potvrđena kao čelnica MMF-a

Izvor: SEEbiz.eu, 25.Sep.2019, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kristalina Georgijeva potvrđena kao čelnica MMF-a

WASHINGTON - Bugarska ekonomistica Kristalina Georgijeva u srijedu je potvrđena kao nova čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), čime je postala prva osoba izvan zapadne Europe koja je preuzela vodstvo tog bilijun dolara vrijednog svjetskog kreditora.

Georgijeva je političarka desnog centra koja je odrastala u Bugarskoj tijekom komunizma, a svoju je reputaciju izgradila na funkciji izvršne direktorice >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Svjetske banke koju vrši od 2017. Prije toga bila je potpredsjednica Europske komisije zadužena za proračun i ljudske resurse.

Poznata je kao izravna osoba, promicateljica spolne ravnopravnosti i borbe protiv klimatskih promjena.

Na novoj funkciji ju čeka niz izazova, poput usporavanja rasta svjetskog gospodarstva zbog eskalacije trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine.

"Upalila su se lampice upozorenja i moramo biti spremni na testiranje", rekla je 66-godišnja Bugarka nakon imenovanja u sjedištu Fonda u Washingtonu.

Osim ekonomskih problema, Georgijeva će se morati suočiti i s time što se SAD, koji ima najveće glasačko pravo u odboru MMF-a, povukao iz niza multilateralnih sporazuma, kao i s rizicima u brzorastućim gospodarstvima poput Argentine koja je prošle godine od Fonda dobila rekordnu financijsku pomoć od 57 milijardi dolara.

Georgijeva je istaknula da će joj prioritet biti pomaganje 189 država članica da minimiziraju rizike. Istaknula je da će Fond biti susretljiv prema svim članicama, neovisno o njihovoj veličini.

Georgijeva je imala veliku podršku francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, a prošli su je mjesec podržale i ostale države Europske unije, kao i SAD.

Ona je druga žena na čelu Fonda, uz Christine Lagarde od koje je preuzela funkciju i koja je postala direktorica Europske središnje banke. Dosad je na čelu MMF-a bilo pet Francuza, dvoje Šveđana, te po jedan Belgijanac, Nizozemac, Nijemac i Španjolac.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.