Kosnet: Razmena teritorija nam nije u interesu; Prajs: Dokumenti prete podizanju tenzija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Maj.2021, 08:31

Kosnet: Razmena teritorija nam nije u interesu; Prajs: Dokumenti prete podizanju tenzija

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Filip Kosnet izjavio je da ni SAD ni njihovim evropskim partnerima nije u interesu da promovišu bilo kakvu razmenu teritorija.

"Ne znam ko piše ove nezvanične dokumente, ali ko ih piše sigurno je zadovoljan prekomernom reakcijom", rekao je Kosnet za RTK2, komentarišući objavljivanje non-pejpera o promenama na Zapadnom Balkanu.

Naveo je da je Vašington posvećen pružanju podrške procesu dijaloga Beograda >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Prištine koji vodi EU.

Kosnet je rekao da je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena pažljivo pregledala rad prethodne američke administracije i zaključila da "postoji mnogo dragocenih delova".

Upitan da li je Vašingtonski sporazum osnova za nastavak pregovora između Beograda i Prištine, naglasio je da je Bajdenova administracija prihvatila sporazum, ali da to ne znači da je taj dokument jedina skica za razgovor.

Precizirao je da postoje "politički elementi o kojima nije bilo reči u Vašingtonskom sporazumu“.

Prajs: Dokumenti o promeni granica prete podizanju tenzija

Demokratski kongresmen iz Severne Karoline Dejvid Prajs smatra da će se države Balkana odupreti situaciji u kojoj bi granice ponovo mogle postati neizvesne.

On je to rekao za Glas Amerike, odgovarajući na pitanje o nezvaničnim dokumentima nepoznatog izvora u kojima se pominje promena granica i dodao da nije siguran ko bi mogao da bude izvor tako nečeg i da se ta vest diplomatski distribuira.

"Smatram da će države, onakve kakvim ih poznajemo, tome da se odupru i mi ćemo ih podržati", rekao je Prajs i dodao da sve to "pobuđuje sećanja na prošla neprijateljstva i preti da podigne tenzije na Balkanu".

U poslednjih mesec dana u međunarodnoj javnosti pojavila su se dva takozvana “non-pejpera” u kojima su pominjana pomeranja granica, u jednom na čitavom Balkanu, u drugom između Srbije i KiM.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Iz SAD poručuju: "Nije nam u interesu razmena teritorija na Zapadnom Balkanu"

Izvor: B92, 07.Maj.2021

Ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet izjavio je da ni SAD ni njihovim evropskim partnerima nije u interesu da promovišu bilo kakvu razmenu teritorija..."Ne znam ko piše ove nezvanične dokumente, ali ko ih piše sigurno je zadovoljan prekomernom reakcijom", rekao je Kosnet za RTK2, komentarišući...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.