Koliko Srbiju košta glasanje u inostranstvu?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko Srbiju košta glasanje u inostranstvu?

SARATOGA - Glasanje na izborima za Parlament Republike Srbije održano je pre malo više od dve nedelje. Sigurno je da su mnogi, pre svega u okolini Njujorka, Vašingtona, Čikaga, Los Anđelesa i San Franciska bili ponosni što su mogli da iskoriste svoje biračko pravo.

Samo glasanje pod vođstvom loklalnih organizatora u Bay Area organizovano je izuzetno dobro. Obaveštenje o mogućnosti glasanja prosleđeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je na sve postojeće kontakt adrese, a onda su ti kontakti širili informacije dalje i krug je proširen. Sva uputstva i obaveštenja stigla su na vreme, direkcije, instrukcije šta poneti čak i podsetnik dan ranije da se ne zaboravi da je sutra glasački dan. I tradicionalni Đurđevdanski piknik je prilagođen glasanju.

Međutim, bilo je i nečega sa čim mnogi od onih koji su glasali nisu bili upoznati.

Naime, radi kontrole izbora bilo je planirano da na svakom glasačkom mestu budu prisutna po dva predstavnika iz svake političke patije. To znači da je i na izbornoj jedinici 5 u SAD u San Francisku - Saratogi, trebalo da budu prisutna 44 posmatrača, i to poslatih direktno iz Srbije, sa jedinim ciljem da prisustvuju glasanju. Oko 14:30h na glasačkom mestu bio je prisutan samo 1 posmatrač. Kasnije u toku dana, dok je glasanje još bilo u toku, grupa ‘'posmatrača'' iz Srbije mogla je biti viđena u Santana Rou, u San Hozeu, koji su tu svratili da se okrepe posle dugog i napornog šopinga.

U razgovoru sa tom grupom saznalo se da je u Saratogu stiglo samo 19 "posmatrača" iz Srbije jer ostali nisu dobili vize. Kako je rečeno, iz budžeta Republike Srbije su im bile plaćene avionske karte (2000 dolara po osobi), vize (150 dolara po osobi), hotel (150 dolara za noć, dve noći su plaćene), dnevnice (89 dolara po osobi za dan, tri dana su plaćena), a obezbeđeni su i volonteri vozači da ih sačekaju, voze po okolini i isprate. Međutim, po rečima samih glasača velika većina njih nije ni bila prisutna na glasačkom mestu, nego su vreme provodili na atraktivnijim lokacijama, između ostalog i upoređujući cene elektronske opreme u Targetu i Frajsu.

Na osnovu grube računice, 19 "posmatrača" u Saratogi koštalo je državu Srbiju najmanje 50 000 dolara a da je došlo svih 44 bilo bi 120000 dolara!.

U Saratogi je glasalo 94 državljana Srbije, tako da je svaki glas "koštao" oko 550 dolara.

Naši državljani u SAD potvrđuju i da je na biračkom mestu u ambasadi u Vašingtonu bilo prisutno samo 2 posmatrača.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.